Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Καρκίνος Προστάτη : Το χάπι που μειώνει σχεδόν στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης

Καρκίνος Προστάτη : Το χάπι που μειώνει σχεδόν στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης

Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια τα οποία φαίνονται αρκετά αισιόδοξα

Οι άντρες που χρησιμοποίησαν φάρμακα στατίνης είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά μόνο με παρατεταμένη χρήση ή υψηλότερες δόσεις, έδειξε μια αναδρομική μελέτη.

Ερευνητική παρατήρηση

Ένα ιστορικό θεραπείας με στατίνες συσχετίστηκε με 15% μείωση του σχετικού κινδύνου καρκίνου του προστάτη χαμηλού βαθμού και με 46% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας υψηλής ποιότητας.Οι λιπόφιλες στατίνες (ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, σιμβαστατίνη) φάνηκαν ότι δρουν πιο προστατευτικά ενάντια σε κάποια κακοήθεια του προστάτη σε σχέση με τις υδρόφιλες. όπως εξηγούν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η μελέτη προσθέτει σε πολλούς άλλους που προηγήθηκαν αυτής, οι οποίες κατέδειξαν συλλογικά ότι η χρήση στατίνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, δήλωσε ο Stephen Freedland, MD, του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. Ωστόσο, τα σωρευτικά στοιχεία υποδηλώνουν μόνο μέτρια επίδραση στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Λειτουργία

Ο λόγος που η στατίνη συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας στον προστάτη, σχετίζεται άμεσα με τη δράση της ουσίας. Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη με αποτέλεσμα να επηρεάσουν τον πιθανό πολλαπλασιασμό της κυτταρικής μεμβράνης. Η αναστολή της ανάπτυξης σε κυτταρικές σειρές που προέρχονται από προστάτη πράγματι παρατηρήθηκε όταν υπήρξαν αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις με στατίνες.

Δεν είναι ακόμη ξεκαθαρισμένο ωστόσο αν αυτή η μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου σχετίζεται με την ποσότητα στατίνης ή με τη διάρκεια χορήγησής της. Σε κάποιες μελέτες φάνηκε πως περισσότερο συσχετισμό έχει η μακροχρόνια δόση στατίνης παρά η ποσότητα που χορηγείται.

Συνέχιση ερευνών

Δεν είναι γνωστό ακόμα ποιοι όγκοι θεωρούνται πιο ευαίσθητοι στις στατίνες και ποιοι όχι. Για αυτό και η όποια μελέτη και έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100%. Οι στατίνες ωστόσο φαίνεται πως έχουν χημειοπροληπτικές επιδράσεις διότι πρώτον η δράση τους μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης όγκου και δεύτερον αναστέλλουν την όλο το «προέδαφος» που χρειάζεται ο καρκίνος του προστάτη για να εκδηλωθεί.

Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται αρκετή επιμονή για να κατανοήσουμε τη συγκεκριμένη λειτουργία. Γεγονός που μπορεί σύντομα να σώζει κυριολεκτικά ζωές.

Only in

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον εαυτό του και στο 41% της ΝΔ

Ταυτότητα και αντιπολιτευτική ατζέντα κρίνουν τη μάχη για το μέλλον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023