Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοβαρό όσο η ίδια η ζωή

Σοβαρό όσο η ίδια η ζωή

Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζονται πλήρως ως παράμετροι διακρίσεων που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα

331 ήταν τα θύματα της δολοφονικής τρανσφοβικής βίας σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους 12 μήνες. Πρώτη χρονολογικά ήταν η Τζουλιάνα Φερέιρα, που βρέθηκε δολοφονημένη σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμου, με τα τοπικά μέσα να της στερούν, ακόμη και μετά θάνατον, το δικαίωμα στην ταυτότητα, αναφέροντάς την με αντρικό όνομα. Τελευταία, η Τζούλια Φράνκο, δολοφονημένη με 13 μαχαιριές στις 29 Σεπτεμβρίου. Οδυνηρή υπενθύμιση ότι είναι μεγάλος παγκοσμίως ο αριθμός των τρανς ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις, κακοποίηση και βία λόγω της ταυτότητας φύλου τους και που στερούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζονται πλήρως ως παράμετροι διακρίσεων που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Συμβολική αποτύπωση ότι δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται στις διακρίσεις που θεωρούνται απαράδεκτες.

Βαθιά ριζωμένα στερεότυπα υψώνουν τείχη προκαταλήψεων και διακρίσεων. Μια «βιολογική» αντίληψη του φύλου σφραγίζει τις τοποθετήσεις μερικών φεμινιστριών που στα τρανς άτομα δεν βλέπουν αναγκαίους συμμάχους για την αντιμετώπιση των πατριαρχικών δομών, αλλά απειλή για τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. Ούτε είναι λίγοι οι φιλελεύθεροι που πρόκριναν τη συμμαχία με παραδοσιακούς συντηρητικούς παρά την ενασχόληση με αυτά τα θέματα, όπως δεν ήταν και λίγα τα ρεύματα της Αριστεράς που τα υποτιμούσαν, είτε θεωρώντας τα δευτερεύοντα είτε επιμένοντας σε μια ετεροκανονιστική θεώρηση των έμφυλων ρόλων, της σεξουαλικότητας και της οικογένειας.

Ομως, μιλάμε για πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι υποφέρουν, βασανίζονται, εξαθλιώνονται και σκοτώνονται. Μιλάμε για το δικαίωμα ανθρώπων να είναι αυτό που είναι. Μιλάμε για την παραδοχή ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα και οι ταυτότητες φύλου είναι πιο σύνθετες και πολύμορφες από στερεότυπους ρόλους που νομιμοποιούν διακρίσεις και αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται βία πάνω σε σώματα και ψυχές. Μιλάμε για την ίδια τη ζωή, σε όλο τον πλούτο και την ομορφιά της, ενάντια σε ό,τι την προσβάλλει.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024