Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
New York Times : Κλονισμένος ψυχολογικά ο Ζάεφ

New York Times : Κλονισμένος ψυχολογικά ο Ζάεφ

Κάθεται κλονισμένος μπροστά στο γραφείο του στα Σκόπια, γράφουν οι New York Times για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραχώρησε εξομολογητική συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στους New York Times, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, προειδοποιεί ότι ο τερματισμός διεύρυνσης της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Περήφανος πριν δύο μήνες»

Μόλις πριν δύο μήνες, ο ηγέτης του μικρού βαλκανικού κράτους, της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν περήφανος, επικροτήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες και από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τη συμβολή του στην εμφάνιση ενός σπάνιου φωτεινού σημείου στο προβληματικό παγκόσμιο τοπίο και βρέθηκε στον κατάλογο των επιλογών για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, σημειώνεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Ο Ζόραν Ζάεφ υποθήκευσε την πολιτική καριέρα του και το μέλλον της χώρας του στην επίλυση της τριακονταετούς διαμάχης με τη γειτονική Ελλάδα για την ονομασία της χώρας.

Με τη βοήθεια της σκληρής διπλωματίας και των προσδοκιών, πέτυχε. Αλλά, τώρα, κάθεται μπροστά στο γραφείο του στα Σκόπια και όλα αυτά του φαίνονται πολύ μακρινά, προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Εχω κλονιστεί»

«Εχω κλονιστεί», εξομολογήθηκε ο Ζάεφ στους New York Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αλλαγή της ονομασίας αναμένονταν να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά η Γαλλία άσκησε βέτο στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα, ζητώντας αναστολή της διαδικασίας.

Αυτό, σύμφωνα με τους New York Times έχει αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση στα Σκόπια, και, ακόμη πιο ανησυχητικό, έχει διαταράξει το status quo σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ασταθή ειρήνη από το τέλος των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Με κατέστρεψε ψυχολογικά»

«Με κατέστρεψε προσωπικά, ψυχολογικά», τόνισε ο Ζάεφ.

Τονίζει, επίσης, ότι ανησυχεί «όχι μόνο για τον εαυτό του και για τη χώρα του» αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ο εθνικισμός και ο ριζοσπαστισμός μπορούν να αναπτυχθούν ξανά. Υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων εντός της χώρας μας αλλά και μεταξύ των χωρών» προειδοποιεί.

Πηγή: b92.net, lider.com.mk και echedoros-a.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024