Καταγγελίες, βοήθεια για διακοπή του καπνίσματος αλλά και πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό αφορούσαν οι πρώτες κλήσεις στο 1142.

Συνολικά 235 κλήσεις δέχθηκε η τηλεφωνική γραμμή 1142 την Τρίτη, πρώτη μέρα λειτουργίας της, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, από αυτές:

  • 58 αφορούσαν καταγγελίες,
  • 22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος,
  • 66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο,
  • 58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν,
  • 14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και
  • 17 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 ενημέρωσης και υποστήριξης για καπνιστές και μη, τέθηκε χθες σε λειτουργία στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα

Στη Λαμία έπεσε ένα από τα πρώτα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, στους δρόμους της Λαμίας βγήκαν τα πρώτα μικτά κλιμάκια που ελέγχουν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς από τις 18 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει και τα πρόστιμα.

Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και αστυνομικοί, ενεργώντας μετά από καταγγελία στο τετραψήφιο νούμερο, έπιασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (20/11) «επ’ αυτοφώρω» πελάτη καφετέριας να καπνίζει.

Του επιβλήθηκε το νέο πρόστιμο που προβλέπει η ΚΥΑ και ανέρχεται στα 100 ευρώ (ο νόμος του 2010 προέβλεπε 50 ευρώ), ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη της καφετέριας που δεν είναι πάνω από 100 τμ, είναι 500 ευρώ για την πρώτη φορά.

Ελληνική πατέντα κατά του αντικαπνιστικού

Βέβαια, η εφευρετικότητα του Έλληνα αφυπνίζεται όταν πρόκειται για παραθυράκια στον νόμο.

Απόδειξη αποτελεί η πατέντα που σκαρφίστηκε καπνιστής στις Σέρρες για να απολαμβάνει το τσιγάρο του, εντός καταστήματος, δίχως να απειλείται ο ίδιος ή ο επιχειρηματίας με πρόστιμο.

Κάνοντας δύο τρύπες στη τζαμαρία του καταστήματος και χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι, ο πολυμήχανος άνδρας κατάφερε να καπνίζει εντός του καταστήματος χωρίς να παρανομεί.

Η λύση για το κάπνισμα δόθηκε στο Ροδολίβος Σερρών!!!

Δημοσιεύτηκε από Μαριος Μπουραζανης στις Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019

Αναμένεται ότι θα υπάρξουν πολλές ανάλογες πατέντες ώστε να μπορέσουν οι καταστηματάρχες να κρατήσουν ευχαριστημένους τους πελάτες τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr