Στις αρχές του 2017, το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG) παρουσίασε σχέδια για μια δομή σε σχήμα γιν και γιανγκ, η οποία θα ήταν η φωλιά δύο γιγάντιων πάντα στο ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης.

Σήμερα, λίγους μήνες μετά την άφιξη τους στη Δανία, οι Μάο Σουν και Σινγκ Ερ από το Τσενγκντού της Κίνας μπήκαν στο καινούριο σπίτι τους.

 

Το αρχιτεκτονικό πρότζεκτ, στόχος του οποίου ήταν να δημιουργήσει ένα γαλήνιο περιβάλλον για ένα από τα πιο σπάνια είδη του πλανήτη μας, είναι προϊόν σειράς εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν ειδικοί των πάντα, ζωολόγοι και κτηνίατροι.

Η κυκλική φωλιά των πάντα είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές, οι οποίες έχουν τη μορφή του συμβόλου γιν και γιανγκ.

 

View this post on Instagram

#repost @landscape.first ・・・ Panda House, BIG, Roskildevej 32, 2000 #Frederiksberg, #Copenhagen, #Denmark, 2019 . To #design a home for someone is like capturing their essence, their character and personality in built form. In the case of the two great pandas, their unique solitary #nature requires two similar but separate habitats – one for her and one for him. The layout mimics the Chinese yin-yang symbol that represents opposite but balanced forces within a circle. The halves will tilt up at either end to create an undulating #landscape across two levels. A #bamboo forest covers one side, and a more dense "misty" forest takes up the other – both designed to recreate the panda's habitats in the wild. Ramps will circle the Panda House so visitors can move from viewing the indoor spaces on the ground floor to the open-air areas above. Located at the heart of the #park, they have made the entire enclosure accessible from 360 degrees, turning the two pandas into the new rotation point for Copenhagen Zoo . . Progettare una casa per qualcuno è come catturare la loro essenza, il loro carattere e la personalità in forma costruita. Nel caso dei due #panda giganti, la loro unica natura solitaria richiede due #habitat simili ma separati: uno per lei e uno per lui. Il layout imita il simbolo cinese yin-yang che rappresenta forze opposte ma equilibrate all'interno di un cerchio. Le metà si inclineranno verso l'estremità per creare un #paesaggio ondulato su due livelli. Una foresta di #bambù copre un lato e una foresta "nebbiosa" più densa occupa l'altro – entrambi progettati per ricreare gli habitat del panda in #natura. Le rampe circonderanno la Panda House in modo che i visitatori possano spostarsi nell'osservazione degli spazi interni al piano terra alle aree all'aperto soprastanti. Situato nel cuore del parco, viene reso accessibile l'intero recinto a 360 gradi . . #pandahouse #big #bjarkeingelsgroup #copenhagenzoo #zoo #yinyang #landscapearchitecture #landscapedesign #landscapelovers #landscapefirst #architetturadelpaesaggio #arquitecturadelpaisatge #arquitecturadelpaisaje #landschapsarchitectuur #landschap #paisatge @big_builds @copenhagenzoo

A post shared by Gael Glaudel (@gael_glaudel) on

«Η αρχιτεκτονική είναι σαν την προσωπογραφία» εξηγεί, στο Designboom, ο Bjarke Ingels.

«Το να σχεδιάζεις το σπίτι κάποιου είναι σαν να αιχμαλωτίζεις την ουσία του, τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του σε μια μορφή οικοδομημένη.

Στην περίπτωση των δύο γιγάντιων πάντα, η μοναδική μοναχική φύση τους απαιτεί δύο παρόμοια αλλά ξεχωριστά ενδιαιτήματα, ένα για τον Μάο Σουν και ένα για την Σινγκ Ερ.

Στο ενδιαίτημα έχει δοθεί η μορφή ένα γιγαντιαίου συμβόλου γιν και γιανγκ, με δύο ημίσεα: η αρσενική και θηλυκή πλευρά συμπληρώνουν η μία την άλλη για να σχηματίσουν ένα ενιαίο κυκλικό όλον».

 

Στο εσωτερικό της φωλιάς των πάντα, μια ποικιλία φυτών, βράχων, δέντρων για να σκαρφαλώνουν επιτρέπει στους δύο αξιαγάπητους γίγαντες να αποσύρονται, να ξεκουράζονται, τα τρώνε ή να βρίσκουν σκιά, όντας ορατοί από τους επισκέπτες.

Λιμνούλες, ρυάκια και καταρράκτες τους επιτρέπουν να δροσίζονται το καλοκαίρι. Μιας και τα πάντα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν και ήλιο και σκιά, η ομάδα σχεδιαστών δημιούργησε δύο οικοσυστήματα:

Ένα πυκνό ομιχλώδες δάσος και ένα δάσος μπαμπού.

Ανάλογα την εποχή, οι Μάο και Σινγκ έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν κατά μόνας – μόνον την περίοδο του ζευγαρώματος τα πάντα πλησιάζουν το ένα το άλλο – και τα δύο.

Στο ισόγειο της δομής φιλοξενείται εστιατόριο με ανεμπόδιστη θέα και προς το «σπίτι» των πάντα και προς το γειτονικό «καταφύγιο» ελεφάντων.