Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δημήτρης Λάππας και η Ιφιγένεια Ιωάννου εξηγούν στο in.gr τι είναι τα «Πειραγμένα»

Ο Δημήτρης Λάππας και η Ιφιγένεια Ιωάννου εξηγούν στο in.gr τι είναι τα «Πειραγμένα»

Τα «πειραγμένα» ξεκίνησαν από τον Δημήτρη Λάππα και την Ιφιγένεια Ιωάννου και πολύ γρήγορα αγαπήθηκαν από μουσικούς και κοινό.

Τέσσερις ταλαντούχοι μουσικοί θα βρίσκονται στο Γυάλινο Up Stage κάθε Παρασκευή για να παρουσιάσουν αγαπημένα τραγούδια… αλλιώς.

Τα «πειραγμένα» ξεκίνησαν από τον Δημήτρη Λάππα και την Ιφιγένεια Ιωάννου και πολύ γρήγορα αγαπήθηκαν από μουσικούς και κοινό.

Στις εμφανίσεις στο Γυάλινο θα είναι μαζί τους ο εξαιρετικό Γιώτης Κιουρτσόγλου στο μπάσο και ο Στέφανος Δημητρίου στα τύμπανα.

Ο Δημήτρης και η Ιφιγένεια μιλάνε στο in.gr για την απόφαση τους να πάρουν τα τραγούδια που αγαπούν και να τα φτιάξουν όπως τα φαντάζονται.

Πως ξεκίνησε η ιδέα των «πειραγμένων»;

Ιφιγένεια.: Ήθελα να πειραματιστώ και να δοκιμάσω κάτι καινούργιο και αυτή η χρονική στιγμή συνέπεσε με μια συνάντηση που είχα με τον Δημήτρη, όπου κανονίσαμε να βρεθούμε ξανά για να παίξουμε παρέα.

Δημήτρης: Εγώ από μικρός δεν ήθελα να αφήνω τίποτα όπως το βρήκα. Μου έφερναν ένα τηλεκατευθυνομενο αυτοκίνητο κι έπαιρνα τα κομμάτια τα οποία χρειαζόμουν και συναρμολογούσα ένα καινούργιο. Έτσι κάνω και με τα τραγούδια.

Σε ποιο βαθμό μπορεί να διαφοροποιηθεί ένα τραγούδι;

Κατά την γνώμη μας ένα τραγούδι μπορεί να διαφοροποιηθεί τόσο ώστε η μελωδική γραμμή, η αρμονία και ο στίχος να μην χάνονται μέσα στην διασκευή.

Σε ποια μουσικά ρεύματα κινείστε;

Η εποχή που διανύουμε είναι μια εποχή αλλαγής, επανάστασης, προς την εξέλιξη του ανθρώπου και της μουσικής που συνοδεύει την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για την world music. Συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα τα επαναστατικά μουσικά ρεύματα του περασμένου αιώνα συνθέτουν αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα με Τα Πειραγμένα. Μαζέψαμε όλα αυτά τα υλικά, τα βάλαμε σε μια κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, πολλά χρόνια τώρα. Αυτό κάνουμε εδώ.

Υπάρχουν τραγούδια που δεν «επιτρέπεται» κανείς να πειράξει;

Δεν υπάρχει τραγούδι που να μην επιτρέπεται να πειράξει κανείς, ειδικά στις μέρες μας, αν το κάνει με αγάπη, σεβασμό και γνώση προς το είδος και το ύφος. Γιαυτό τα λέμε «Πειραγμένα» κι όχι «Παραποιημενα».

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να γίνουν τα κομμάτια πιο σημερινά ή να αναδειχθεί μια ίσως κρυμμένη πτυχή τους;

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να παίξουμε την μουσική έτσι όπως την νιώθουμε εμείς, μέσα από τα φίλτρα της γνώσης μας και των ακουσμάτων μας και να διακρίνουμε πιθανές κρυμμένες πτυχές και ερεθίσματα που οδηγούν στον συνδυασμό διαφορετικών μουσικών ειδών.

Τι κοινό μπορεί να έχει ο Τσιτσάνης με τους μπλουζίστες της Νέας Ορελάνης;

Όπως αναφέρουμε και στο δελτίο τύπου το blues, η jazz, η gypsy, το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο ήταν και είναι τρόπος ζωής. Γεννήθηκαν από την ανάγκη έκφρασης του λαού για να κρατηθούν οι άνθρωποι όρθιοι απέναντι στις αντιξοοτητες της καθημερινότητας. Σε «υπόγεια» παιζοντουσαν και τα blues και τα ρεμπέτικα.

Με ποιο κριτήριο έχετε επιλέξει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στο Γυάλινο;

Το πρώτο μέρος είναι τραγούδια επιλεγμένα από το σμυρναίικο ρεπερτόριο με κριτήριο την ρυθμική ανέλιξη και τις πλούσιες μελωδικές γραμμές. Το δεύτερο μέρος είναι επιλογές τραγουδιών σύγχρονων συνθετών (από τον Μανώλη Χιώτη μέχρι τον Αντώνη Απέργη) που αγαπάμε.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024