Οι περισσότεροι από τους παράτυπους μετανάστες είναι νέοι, άρτι αφιχθέντες από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (όπως το Αφγανιστάν), από ευρωπαϊκές χώρες μη μέλη της ΕΕ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρεια Αφρική και την Αμερική.

Είναι ως επί το πλείστον νέοι άνδρες, προσφάτως αφιχθέντες: ανάμεσα σε 3,9 και 4,8 εκατομμύρια υπολογίζονται οι παράτυποι μετανάστες που ζούσαν στην Ευρώπη το 2017, αριθμός «σχετικά μικρός» και φθίνων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew.

Ποιους θεωρεί «παράτυπους»

«Λιγότερο από το 1% των 500 εκατομμυρίων που κατοικούν στην Ευρώπη ήταν παράτυποι μετανάστες το 2017 σε σχέση με το 3% των 325 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ», αποκαλύπτει το κέντρο Pew σε συγκριτική μελέτη που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Για την Ευρώπη, το Pew ανέλυσε τα δεδομένα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν Νορβηγία και Ισλανδία).

Το κέντρο θεωρεί «παράτυπους» τους ξένους που εισήλθαν παράνομα, αυτούς των οποίων η άδεια παραμονής έληξε, αυτούς που πρόκειται να απελαθούν και τους αιτούντες άσυλο των οποίων ο φάκελος βρίσκεται υπό εξέταση – σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι – δεδομένου του μικρού ποσοστού έγκρισης.

Κορυφώθηκε το 2016

Σύμφωνα με το Pew, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη κορυφώθηκε το 2016 (μεταξύ 4,1 και 5,3 εκατομμύρια).

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων αυτών προέρχονται από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (όπως το Αφγανιστάν), το 23% από ευρωπαϊκές χώρες μη μέλη της ΕΕ, το 21% από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το 17% από την υποσαχάρεια Αφρική και το 8% από την Αμερική.

Με 1,2 εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες στην κάθε μια, η Γερμανία και η Βρετανία φιλοξενούν σχεδόν τους μισούς από αυτούς. Και προσθέτοντας την Ιταλία και τη Γαλλία, το 70% ζει σε αυτές τις τέσσερις χώρες που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Στην Ιταλία, που δέχεται πολλούς μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τη Μεσόγειο, η απόφαση των όμορων χωρών να ελέγχουν τα σύνορά τους μπορεί να εξηγήσει τον υψηλό αριθμό των 700.000 παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με το Pew.

Μικρότεροι των 35 ετών

Αντίθετα, ο μικρός αριθμός στη Γαλλία (400.000) μπορεί να αιτιολογηθεί από τις δυνατότητες νομιμοποίησης.

Το 2017, αυτοί οι παράτυποι μετανάστες ήταν στην πλειονότητά τους άνδρες, ηλικίας μικρότερης των 35 ετών, που είχαν φθάσει την τελευταία πενταετία. Οι αιτούντες άσυλο αντιπροσωπεύουν τους μισούς μεταξύ αυτών, έναντι μόλις 20% στις ΗΠΑ.

Στη χώρα αυτή, το Pew εκτιμά τον παράτυπο πληθυσμό μεταναστών μεταξύ 10,3 και 10,7 εκατομμύρια. Η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί από το Μεξικό, και είναι εγκατεστημένοι τουλάχιστον επί μια δεκαετία.

Το Pew ενέταξε τους μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στο αμερικανικό έδαφος όταν ήταν παιδιά και τους δικαιούχους προσωρινού καθεστώτος προστασίας (DACA) στον παράτυπο πληθυσμό μεταναστών καθώς το μέλλον τους είναι «αβέβαιο» λόγω της περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr