Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοκρατία... τώρα στη Βολιβία : Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος η Ανιες χωρίς απαρτία

Δημοκρατία… τώρα στη Βολιβία : Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος η Ανιες χωρίς απαρτία

Η κεντροδεξιά πολιτικός και δικηγόρος Τζανίνε Ανιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση της Βολιβίας.

Η Τζανίνε Ανιες, κεντροδεξιά πολιτικός και δικηγόρος, ως χθες Τρίτη δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση.

Για το… «κλίμα κοινωνικής ειρήνης»

Επιχειρηματολογώντας για την απόφασή της, δήλωσε ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί το κλίμα κοινωνικής ειρήνης» καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση.

«Θέλουμε να προκηρύξουμε εκλογές το συντομότερο», πρόσθεσε η γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, που ανήγγειλε ότι θα αναλάμβανε την προεδρία μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή Εβο Μοράλες και όλων όσοι μπορούσαν να τον διαδεχθούν βάσει του Συντάγματος, δηλαδή του αντιπροέδρου του Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, της προέδρου και του αντιπροέδρου της Γερουσίας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.

«Δεν απαιτείται απόφαση»

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, με μεταβατικό ρόλο, από τη δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας Τζανίνε Ανιες, παρά το γεγονός ότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης της χώρας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.

Τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, κόμμα που ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών, δεν προσήλθαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία για την επικύρωση της παραίτησης του προέδρου και της μεταβίβασης της εξουσίας.

«Δοθέντος του ότι η μεταβίβαση της εξουσίας λαμβάνει χώρα συνεπεία παραιτήσεως (…) δεν απαιτείται απόφαση του Κογκρέσου», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Περίπλοκο ταξίδι Μοράλες

Ο Μοράλες έφθασε χθες Τρίτη στο Μεξικό – που του προσέφερε πολιτικό άσυλο – με μεγάλη καθυστέρηση, έπειτα από περίπλοκο ταξίδι εξαιτίας της άρνησης του Περού να επιτρέψει στο μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο τον μετέφερε να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό.

Μετά την άφιξή του, διαβεβαίωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων και ταραχών με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αφού η αντιπολίτευση απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου καταγγέλλοντας ότι αποτελούσε προϊόν νοθείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024