Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρουμανία : Ο φιλελεύθερος Γιοχάνις νικά τους Σοσιαλδημοκράτες
Ο απερχόμενος φιλοευρωπαίος πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις (Reuters)

Ρουμανία : Ο φιλελεύθερος Γιοχάνις νικά τους Σοσιαλδημοκράτες

Ο φιλοευρωπαίος Κλάους Γιοχάνις επικράτησε με μεγάλη διαφορά της αντιπάλου του των Σοσιαλδημοκρατών Βιορίτσα Νταντσίλα, την οποία θα αντιεμετωπίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία.

Ο φιλοευρωπαίος Κλάους Γιοχάνις επικράτησε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, που διεξήχθη χθες Κυριακή, και αναμένεται να αναμετρηθεί, στον δεύτερο γύρο, με την πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Βιορίτσα Νταντσίλα, σύμφωνα με δυο exit poll.

Τα exit poll

Βάσει του exit poll, που διεξήγαγε η εταιρεία IRES, ο Γιοχάνις, ο απερχόμενος φιλελεύθερος πρόεδρος της Ρουμανίας, εξασφαλίζει το 38,7% των ψήφων, ενώ η Νταντσίλα το 22%.

Ο επικεφαλής του κόμματος Save Romania Union Νταν Μπάρνα συγκεντρώνει 16,1%. Σε άλλο έξιτ πολ, από την εταιρεία Curs-Avangarde, ο Γιοχάνις λαμβάνει 39% και η Νταντσίλα 22,5%.

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει»

«Νίκη, κερδίσαμε τους Σοσιαλδημοκράτες» δήλωσε ο 60χρονος Γιοχάνις ενώπιον υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Ποτέ οι Ρουμάνοι δεν ψήφισαν τόσο ξεκάθαρα και αποφασιστικά εναντίον των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι τεράστιο βήμα για τη Ρουμανία, για όσους θέλουν να επικρατήσει το κράτος δικαίου εδώ».

«Ομως, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, σε δύο εβδομάδες», στον δεύτερο γύρο, την 24η Νοεμβρίου, συμπλήρωσε.

Στο 48% η συμμετοχή

«Είμαι ικανοποιημένη (…), είμαστε παρόντες στον δεύτερο γύρο, ευχαριστώ όλους όσοι ψήφισαν με την καρδιά τους» είπε από την πλευρά της η Νταντσίλα, το κόμμα της οποίας, που δέσποζε στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια, ανησυχούσε για πρώτη φορά ότι δεν θα κατάφερνε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Τα στοιχεία από την εκλογική επιτροπή της Ρουμανίας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει μερικά επίσημα αποτελέσματα σήμερα Δευτέρα, καταδεικνύουν ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48%, με τον αριθμό ρεκόρ 660.000 Ρουμάνων της διασποράς να συμμετέχει.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024