Τον Ερσίν Τατάρ να προηγείται με πέντε ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Μουσταφά Ακιντζί για τις «προεδρικές εκλογές» του 2020 στα κατεχόμενα, δείχνει έρευνα τουρκικής εταιρείας.

Τον Ερσίν Τατάρ να προηγείται με πέντε ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Μουσταφά Ακιντζί, και να ακολουθούνται από τους Τουφάν Ερχιουρμάν, Κουντρέτ Οζερσάι, Ερχάν Αρικλί και Σερντάρ Ντενκτάς, δείχνει έρευνα της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί στα κατεχόμενα που πραγματοποιήθηκε στις 26, 2, 28 Οκτωβρίου σε δείγμα 4.267 ατόμων.

Τα ποσοστά των υποψηφίων

Για τις «προεδρικές εκλογές» του 2020, η έρευνα Γκεζιτζί δίδει ποσοστό 33,9% στον Ερσίν Τατάρ, 28,2% στον Μουσταφά Ακιντζί, 19,7% στον Τουφάν Ερχιουρμάν, 10,5% στον Κουντρέτ Οζερσάι, 4% στον Ερχάν Αρικλί και 3,7% στον Σερντάρ Ντενκτάς.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας, Μουράτ Γκεζιτζί.

Στην ερώτηση ποιος από τους υποψήφιους θα περάσει στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών», το 56,7% αναμένει ότι στον δεύτερο γύρο θα περάσει ο Ερσίν Τατάρ, το 41,7% ο Μουσταφά Ακιντζί και το 26,9% ο Τουφάν Ερχιουρμάν.

Νίκη στον δεύτερο γύρο

Σε σχέση με την πιθανότητα νίκης στον δεύτερο γύρο, οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά 36,7% ότι αναμένουν να κερδίσει ο Τατάρ, κατά 28,2% ο Ακιντζί ενώ το 18,5% πιστεύει ότι θα νικήσει ο Ερχιουρμάν και το 9% πιστεύει ότι ο Οζερσάι έχει πιθανότητες νίκης σε δεύτερο γύρο.

Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο περάσουν οι Τατάρ και Ακιντζί, το 44,7% πιστεύει ότι θα νικήσει ο Ερσίν Τατάρ, το 37,2% ο Μουσταφά Ακιντζί και το 18,1% είναι αναποφάσιστο. Με την αναγωγή τα ποσοστά γίνονται 54,6% για τον Τατάρ και 45,4% για τον Ακιντζί.

Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο περάσουν οι Τατάρ και Ερχιουρμάν, το 48,8% πιστεύει ότι θα νικήσει ο Ερσίν Τατάρ, το 32,7% ο Τουφάν Ερχιουρμάν και το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 18,5%. Με την αναγωγή ο Τατάρ λαμβάνει ποσοστό 59,9% και ο Ερχιουρμάν 40,1%.

Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο περάσουν οι Ακιντζί και Ερχιουρμάν τα ποσοστά με αναγωγή δείχνουν νίκη του Μουσταφά Ακιντζί με 55,0% έναντι 44,1% για τον Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σε ερώτηση για τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων, εάν αύριο είχε «βουλευτικές εκλογές», τα ποσοστά έχουν ως εξής: 42,6% ΚΕΕ, 25,3% ΡΤΚ, 11,9% ΚΛ, 6,1% ΚΑ, 6% ΚΚΔ, 4,8% ΔΚ.

Στην έρευνα περιλαμβάνονταν και ερωτήσεις που αφορούσαν στη γνωστή δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Για το Κυπριακό

Το 83,8% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι άκουσε/γνωρίζει τη δήλωση του τουρκοκύπριου ηγέτη, ενώ το 16,2% ανέφερε ότι δεν την έχει ακούσει. Το 74,4% ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τη δήλωση του κ. Ακιντζί, ενώ το 25,6% ανέφερε ότι συμφωνεί.

Για το Κυπριακό, το 60,5% των συμμετεχόντων εξέφρασε ανησυχία για τις υποχωρήσεις που έκανε στις διαπραγματεύσεις ο κ. Ακιντζί, ενώ το 30,9% πιστεύει ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έκανε υποχωρήσεις, με το 8,6% να δηλώνει ότι δεν έχει άποψη επί του θέματος.

Σε ερώτηση για το πού θεωρούν ότι έκανε υποχωρήσεις ο Μουσταφά Ακιντζί, το 25,2% απάντησε στο θέμα των εγγυήσεων, το 20,6% στη επιστροφή της Μόρφου, το 13% στην άρση του δικαιώματος βέτο για τους Τουρκοκύπριους, το 20,2% στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί, ενώ υπάρχει ποσοστό 21% που θεωρεί ότι έκανε υποχωρήσεις παντού.

Στην ερώτηση αν θέλουν να φύγει ο τουρκικός στρατός από το νησί, το 85,5% απάντησε όχι, το 9,2% ναι και το 5,3% δήλωσε αναποφάσιστο.

Ποια λύση προτιμούν

Στην ερώτηση ποια πρόταση λύσης θα πρέπει να έρθει στο Κυπριακό, το 78,6% απάντησε λύση δύο χωριστών κρατών, το 16,3% λύση ομοσπονδίας με τους Ελληνοκύπριους και το 5,1% λύση συνομοσπονδίας.

Στην ερώτηση τι σκέφτεστε σχετικά με τις εγγυήσεις της Τουρκίας, το 83,2% απάντησε ότι πρέπει να συνεχιστούν ως έχουν, το 3,7% ότι πρέπει να ακυρωθούν, το 3,9% ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις της ΕΕ ή των ΗΕ και το 9,2% ήταν αναποφάσιστοι.

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει λύση, το 87,1% απάντησε ότι δεν το πιστεύει αυτό, το 7,8% απάντησε ότι το πιστεύει και το 5,1% είπε ότι δεν γνωρίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr