Για πνεύμα ’74 που αναβιώνει και στην Κύπρο έκανε λόγο ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ευγνωμονεί τον τούρκο πρόεδρο για την αποφασιστική στάση που επιδεικνύει στην ανατολική Μεσόγειο και για τη δήλωσή του ότι, αν χρειαστεί ξανά, ο τουρκικός στρατός θα επέμβει στην Κύπρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Διεθνής συμμαχία κατά της Τουρκίας»

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, έχει δημιουργηθεί διεθνής συμμαχία με στόχο να περιορίσει την Τουρκία στην Ανατολία και να πάρει την Κύπρο.

«Αλλά η Τουρκία με την πολιτική της, την ορθή στάση της και δείχνοντας ότι δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, έχει σπάσει αυτό το μέτωπο. Αναβίωσε το πνεύμα του ’74. Ευγνωμονούμε τον τουρκικό λαό και τον Ερντογάν για την υποστήριξή τους στην ΤΔΒΚ (όπως χαρακτηρίζει το ψευδοκράτος)», δήλωσε ο τουρκοκύπριος πολιτικός.

Ο Ερσίν Τατάρ ευγνωμονεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δήλωσή του περί Κύπρου, καθώς ανάστησε και πάλι το πνεύμα του 1974 και ο Τουρκοκύπριος αισθάνεται ξανά ασφαλής με την Τουρκία.

«Ημουν παιδί και περίμενα πότε θα έρθει η Τουρκία. Το 1974 το είδαμε. Ηταν μεγάλη ευτυχία για εμάς. Το 1983 ιδρύσαμε το κράτος μας και από τότε μέχρι σήμερα η Τουρκία ήταν πάντα η ελπίδα μας.

«Εχουμε κι εμείς μερίδιο»

»Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα και άλλες προτεραιότητες ίσως, αλλά αυτή τη στιγμή ο Τουρκοκύπριος αισθάνεται πολύ ήσυχος. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα, αυτό-θυσιάστηκε αλλά στο τέλος κέρδισε. Γιατί πλέον ο πρόεδρός μας, ο κ. Ερντογάν, και η τουρκική κυβέρνηση και ολόκληρη η βουλή λένε ότι ‘έχουμε κι εμείς μερίδιο σε ολόκληρο τον φυσικό πλούτο.

»Εχουμε κι εμείς δικαιώματα στην Κύπρο και είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τους τουρκοκύπριους ομογενείς μας που μοιράζονται την ίδια υπερηφάνεια και ιερές αξίες στην Κύπρο’. Το πνεύμα του ’74 αναστήθηκε και συνεχίζει να υπάρχει», είπε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, ενώ προέβλεψε ακόμη και τη διάλυση της… «Νότιας Κύπρου».

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για άλλη μια φορά στην Τουρκία, τον τουρκικό λαό και φυσικά στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που με την πρωτοπόρα ηγεσία τους μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε ήσυχοι και ασφαλείς. Ζούμε πολύ σημαντικές ημέρες.

«Η νότια Κύπρος θα διαλυθεί»

»Αν δεν υπήρχε τέτοια αποφασιστικότητα, αν στεκόμαστε λίγο πίσω, θα βλέπαμε πολλές αδικίες πάλι. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε. Η νότια Κύπρος δεν είναι ένα σώμα, όπως πιστεύεται. Και στους κόλπους της υπάρχουν ρωγμές. Επομένως, αν εμείς σταθούμε όρθιοι, εμείς δεν θα διαλυθούμε, αλλά η νότια Κύπρος θα διαλυθεί», εκτίμησε.

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός υποστηρίζει ότι η γεωγραφική περιοχή απέκτησε μεγαλύτερη αξία με το που βρέθηκαν υδρογονάνθρακες και όλα τα κράτη με τον έναν ή άλλον τρόπο έρχονται να πάρουν μερίδιο.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει ότι στα Κατεχόμενα το 100% των Τουρκοκυπρίων συμπορεύονται με την Τουρκία, την αποκαλούμενη μητέρα-πατρίδα, στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν. Δεν αποκλείει μάλιστα ακόμη και σύγκρουση μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών με αφορμή την… Κύπρο.

«Αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να δοθεί στον κόσμο. Σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, σε αυτές τις θάλασσες έχουμε δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Απέναντί μας έχουμε μία διεθνή συμμαχία αλλά εμείς μαζί με την Τουρκία στεκόμαστε ενωμένοι ενώπιόν τους.

«Θα χαλάσουμε το παιχνίδι»

»Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας μας δίνει δύναμη. Το να λες ‘αυτή η θάλασσα είναι δική μας’ οδηγεί σε καβγάδες. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Στην Κύπρο ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, γιατί; Γιατί θεωρούν ότι έτσι θα πάρουν την Κύπρο και θα απομακρύνουν την Τουρκία.

»Η Τουρκία θα φυλακιστεί στην Ανατολία και τότε μπορεί η μεγάλη Ελλάδα και η Ε.Ε. να οδηγηθούν σε μουσουλμανο-χριστιανική σύγκρουση. Εγώ πιστεύω ακόμη σε μία τέτοια σύγκρουση πολιτισμών. Αν αντισταθούμε σε μία μουσουλμανο-χριστιανική σύγκρουση και σε αυτήν την ευρωπαϊκή απάτη, τότε θα χαλάσουμε πραγματικά αυτό το παιχνίδι», είπε ο Ερσίν Τατάρ, εκτιμώντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ξεχωριστός «λαός» και κράτος που μόνο με την Τουρκία μπορεί να συμπορευτεί.

«Δεν πιστεύουμε στην ομοσπονδιακή λύση και σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί εμείς είμαστε ένας ξεχωριστός λαός, πρέπει να έχουμε το δικό μας ξεχωριστό κράτος, που ως μοναδικό αξιόπιστο εγγυητή θα έχει την Τουρκία και εμείς, συμπορευόμενοι με την Τουρκία, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας στην αποκαλούμενη και ‘γαλάζια πατρίδα’, για τα δικαιώματά μας στην ανατ. Μεσόγειο» τόνισε.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι χάρη στον τούρκο πρόεδρο και την αποφασιστική του στάση, η Κύπρος επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο και απέκτησε τη σημασία που της αξίζει, ειδικά με τον φυσικό πλούτο που διαθέτει.

«Η γαλάζια πατρίδα»

«Οι θερμές εξελίξεις στη Μεσόγειο, η αποφασιστικότητα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι γεωτρήσεις, είχαν επίδραση τους εορτασμούς για την 45η επέτειο (από την ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’), φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την Κύπρο.

»Οι εξελίξεις στην ανατ. Μεσόγειο, η ανάδυση της Τουρκίας σε μία φιλόδοξη χώρα στην περιοχή, τα δικαιώματα στη θάλασσα, το δίκαιο και ο φυσικός πλούτος αύξησαν την αξία της Κύπρου και η Τουρκία επανέφερε στο προσκήνιο την ΤΔΒΚ, καταδεικνύοντας ότι είναι ένα σημαντικό κράτος που ενδιαφέρεται για τον πλούτο και τα συμφέροντά του στην ανατ. Μεσόγειο, δηλ. σε αυτήν που αποκαλούμε ‘γαλάζια πατρίδα’.

»Η Τουρκία με την πολιτική της, τη στάση της και με τις θέσεις της για τα δικαιώματα στην περιοχή, από τώρα και στο εξής δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε να υποχωρήσει», υποστήριξε.

Τα Βαρώσια αποτελούσαν τουρκική ιδιοκτησία

Σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι βρέθηκαν χιλιάδες έγγραφα και τίτλοι ιδιοκτησίας που αποδεικνύουν ότι τα Βαρώσια αποτελούσαν τουρκική ιδιοκτησία και κατά τη διάρκεια της βρετανικής περιόδου δωρίστηκαν.

«Η τουρκική διοίκηση θα φέρει στην ατζέντα το άνοιγμα των Βαρωσίων, αφού τελειώσει η απογραφή. Η διαδικασία με τα ιδρύματα τελείωσε. Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα μετά από διαβούλευση με την Τουρκία.

»Τα Βαρώσια και η Αμμόχωστος, που είναι η συνέχειά τους, ήταν μία ακτή σήμα κατατεθέν. Υπήρχαν εκείνη την περίοδο της έντονης τουριστικής κινητικότητας 40 χιλιάδες κλίνες. Μεγάλη άνθηση σημείωνε και από τη βιομηχανία του σινεμά. Ερχονταν από την Τουρκία συνεχώς εταιρείες για τραβήξουν ταινίες. Μόλις ανοίξει, θα αποτελέσει μεγάλο πλούτο για την περιοχή. Είναι δικαίωμα της ΤΔΒΚ. Και μπορεί να χρηματοδοτήσει το άνοιγμα μόνη της», ανέφερε.

Πηγή: sigmalive.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο