To Ιράν θα εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 5% στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιό του στο Φορντό σήμερα, Τετάρτη, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει την ικανότητα να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 20%, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Μπορούμε να το παράγουμε»

«Αύριο θα εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό 5% στο Φορντό. Στην παρούσα φάση έχουμε αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 20% αλλά μπορούμε να το παράγουμε, αν αυτό χρειαστεί», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA επικαλούμενο δήλωση του Σαλεχί, μια μέρα προτού το Ιράν κάνει το τέταρτο βήμα του για να απεμπλακεί περισσότερο από τη δέσμευσή του στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Η Ισλαμική Δημοκρατία μείωσε λίγο περισσότερο χθες τις διεθνείς δεσμεύσεις της σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμά της, ανακοινώνοντας την επανάληψη, μέσα σε υπόγεια εγκατάσταση, των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου τις οποίες έως τώρα είχε παγώσει.

Το μέτρο, το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, λαμβάνεται την επομένη της εκπνοής προθεσμίας που είχε δώσει η Τεχεράνη στους εταίρους της στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015, ώστε αυτοί να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018.

Να ασκήσει πίεση

Το μέτρο αυτό σηματοδοτεί την τέταρτη φάση σχεδίου περιορισμού των ιρανικών δεσμεύσεων που άρχισε τον Μάιο ως απάντηση στη μονομερή αμερικανική αποχώρηση.

Με την πολιτική αυτή, η Τεχεράνη επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους εταίρους της που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) ώστε να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις κυρώσεις που επανέφερε η Ουάσιγκτον μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία και οι οποίες στραγγαλίζουν την οικονομία της.

Λέγοντας ότι «κατανοεί τις ανησυχίες» της Τεχεράνης έναντι των κυρώσεων, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «παρατηρεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης».

Παρίσι, Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσαν την Τεχεράνη να υπαναχωρήσει στην απόφασή της η οποία, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, «αντιβαίνει στη συμφωνία» της Βιέννης.

«Παραβιάζουν τη συμφωνία»

Οι δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου «παραβιάζουν κατάφωρα τη συμφωνία και θέτουν κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε το Ιράν να «μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονομεύσουν περισσότερο» τη συμφωνία και θα καταστήσουν ακόμη δυσκολότερη τη διάσωσή της.

Σύμφωνα με τον Ροχανί, το Ιράν θα επαναλάβει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στο υπόγειο εργοστάσιό του στο Φορντό, (περίπου 180 χλμ. νοτίως της Τεχεράνης), τις οποίες είχε παγώσει βάσει της συμφωνίας της Βιέννης.

Οπως προβλέπει η συμφωνία, το Ιράν διαθέτει στο Φορντό 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης πρώτης γενιάς IR-1 που δεν λειτουργούν έως τώρα.

«Από αύριο, θα αρχίσουμε να διοχετεύουμε αέριο (εξαχλωριούχο ουράνιο) στο Φορντό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μέθοδο που ακολουθείται από τις συσκευές αυτές για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου με ισότοπο 235.

Υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ

Ο Ροχανί διευκρίνισε ότι όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν παραμένουν υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Το Ιράν υποβάλλεται στις αυστηρότερες επιθεωρήσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ από το όργανο αυτό του ΟΗΕ.

Στη Βιέννη, το Ιράν δέχτηκε να μειώσει δραστικά τις πυρηνικές του δραστηριότητες – ώστε να εγγυηθεί την αποκλειστικά μη στρατιωτική χρήση τους – ως αντάλλαγμα για την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων.
Η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στερεί στο Ιράν οφέλη που ανέμενε από τη συμφωνία και βύθισε την ιρανική οικονομία σε σοβαρή ύφεση.

Στην Τεχεράνη, ο Σέγεντ Μορτέζα, πωλητής, φοβάται μήπως η ιρανική ανακοίνωση έχει «αρνητικές συνέπειες» στην οικονομική δραστηριότητα που «σταθεροποιείται» τον τελευταίο καιρό.

Ο Ροχανί δήλωσε ότι τα μέτρα που πήρε η χώρα του είναι «αναστρέψιμα» και ότι η Τεχεράνη παραμένει πρόθυμη να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της μόλις οι άλλες πλευρές θα πράξουν το ίδιο, λαμβάνοντας μέτρα που ικανοποιούν τα αιτήματά της.

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις

Το Ιράν ζητεί κυρίως να μπορεί να εξάγει το πετρέλαιό του και το χρηματοπιστωτικό του σύστημα να μπορεί να εξέλθει από την απομόνωση στην οποία το έθεσαν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Εως σήμερα, Ευρωπαίοι, Κινέζοι και Ρώσοι αποδείχτηκαν ανίκανοι να βοηθήσουν την Τεχεράνη.

«Το Ιράν παραμένει δεσμευμένο στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με ορισμένες χώρες», είπε ο Ροχανί, υπονοώντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία για λύση στο αδιέξοδο.

Ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε πρόσφατα την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε διάλογο με την Ουάσιγκτον, διπλωμάτης έκρινε «ενθαρρυντική την αναφορά του Ροχανί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών».

Με τη νέα της ανακοίνωση, η Τεχεράνη «προσπαθεί να πιέσει υπέρ του συμφέροντός της στις μελλοντικές συνομιλίες», εκτιμά η Ελι Τζερανμάγε, ειδική για το Ιράν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεθνών σχέσεων.

«Απόπειρα να προσεγγίσει το πυρηνικό όπλο»

«Αποτελεί απόπειρα να προσεγγίσει το πυρηνικό όπλο», γράφει η ειδικός στο Twitter, τονίζοντας ότι η IAEA «συνεχίζει τις παρεμβατικές επιθεωρήσεις της».

Από τον Μάιο, το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό που υπερέβαινε το ανώτατο όριο που προβλέπει η συμφωνία της Βιέννης (3,67%) και να συντηρεί ποσότητες που υπερβαίνουν το όριο των 300 κιλών που αναφέρεται στη συμφωνία.

Τη Δευτέρα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι στο εξής θα παράγει ημερησίως 5 κιλά ουρανίου ελαφρώς εμπλουτισμένου, ποσότητα υπερδεκαπλάσια σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου

Το Ιράν περιορίζει ωστόσο το ποσοστό του στον εμπλουτισμό στο 4,5%, λιγότερο από το 20% που εμπλούτιζε πριν τη συμφωνία, και πολύ λιγότερο από το 90% που απαιτείται για στρατιωτική χρήση.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο