Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι είδε ο Μητσοτάκης στην Κίνα και τι έφερε στις βαλίτσες του

Τι είδε ο Μητσοτάκης στην Κίνα και τι έφερε στις βαλίτσες του

Το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών επικεντρώνεται στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών, αλλά και στο χρηματοοικονομικό τομέα, με σημαντικό νέο την προθυμία για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ

Με γεμάτη τη βαλίτσα των προσδοκιών επέστρεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κίνα, όπου βρέθηκε το προηγούμενο τριήμερο ως επικεφαλής πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής στη Σαγκάη, στέλνοντας μήνυμα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών επικεντρώνεται στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών, αλλά και στο χρηματοοικονομικό τομέα, με σημαντικό νέο την προθυμία για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.

Η έκθεση της Κίνας στην Ελλάδα είναι σημαντική με τα συνολικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει να ανέρχονται  στα 6-7 δισ. ευρώ, με αιχμή την παρουσία της Cosco στον Πειραιά. Σημαντική αποτιμάται η συμβολή στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στη ενέργεια. Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να προσελκύσει η χώρα μας μισό εκατομμύριο Κινέζους τουρίστες έως το 2021, ενώ μεγάλης σημασίας είναι η υφιστάμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο και εκείνη με τη Σαγκάη που  θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020.

Η παρουσία των κινεζικών εταιρειών είναι και στις υποδομές, αλλά και στη ναυτιλία, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως, τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πλοιοκτήτες κατασκεύασαν πάνω από 1.000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, επένδυση που ξεπερνά το 50 δισ. δολάρια. Δυναμική η παρουσία στην αγορά ακινήτων, όπου ήδη εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa (μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, Κινέζοι πολίτες είχαν πάρει το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ).

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η συμμετοχή χαρακτηρίστηκε από το υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης και το ιδιαίτερα σημαντικό κλαδικό εύρος τόσο από ελληνικής όσο και από κινεζικής πλευράς. Συμμετείχαν καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις από ένα ευρύ πεδίο κλάδων, όπως η ενέργεια και οι κατασκευές, τα τρόφιμα και ποτά, ο τουρισμός και τα ακίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ναυτιλία και ο ναυτιλιακός εξοπλισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η πολιτιστική βιομηχανία.

ΔΕΗ και τουρισμός

Αναφορικά με την ΔΕΗ, ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Γιώργος Στάσης είχε συζητήσεις με ηγετικά στελέχη της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (Development Bank of China) που θέλουν να επενδύσουν στη ΔΕΗ, η οποία το 2017 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ, τον ελληνικό διαχειριστή των δικτύων.  Παράλληλα, θα λειτουργήσει τρίτη αεροπορική γραμμή που θα συνδέει την Κίνα με την Ελλάδα, ενώ στιγμής υπάρχει σύνδεση μόνον με το Πεκίνο, ενώ τον προσεχή Ιούνιο θα συνδεθεί και η Σαγκάη με το «Ελ. Βενιζέλος».

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι Κινέζοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από 200 χιλιάδες ετησίως να φθάσουν το 2021 τους 500 χιλιάδες. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ali Baba  Daniel Yong Zhang και συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες. Όπως ανέφερε ο κ. Zhang, το ρεκόρ πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε σε αξία τα 30 δισεκ. δολάρια με διακίνηση 1 δισεκατομμυρίου δεμάτων. Εξέφρασε  την επιθυμία για πώληση Ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε παράλληλα την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) είναι σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η οποία πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Η ICBC συμμετέχει ήδη σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και όπως ειπώθηκε στη συνάντηση εξετάζει τις δυνατότητες να συμμετέχει και σε άλλες επενδύσεις.

Συνάντησε στη Σαγκάη και τον Πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ενώ εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών (αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια) Κώστα Φραγκογιάννη, ξενάγησε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης China International Import Expo 2019, παρουσία επίσης του Πρωθυπουργού της Τζαμάικα Andrew Holness και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi di Maio.

Νέα επίσκεψη τον Απρίλιο

Κλείνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του στο Hellas House το οποίο έχει δημιουργήσει ο επιχειρηματίας Παύλος Κοντομίχαλος.

Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο Πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κίνα και την καλή οργάνωση που υπήρξε, τόνισε ότι η Ελλάδα θα γίνει το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.

Επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για τις εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κίνα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε την αυριανή υπογραφή Συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για την προστασία των γεωγραφικών περιοχών, γεγονός που θα ευνοήσει πολλά Ελληνικά προϊόντα, όπως π.χ. τη φέτα και το ελαιόλαδο. Κλείνοντας το χαιρετισμό του, και αποχαιρετώντας την Ελληνική κοινότητα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Κίνα τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17 +1» που αφορά στη συνεργασία της Κίνας με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα

Στην κορυφή των κινεζικών επενδύσεων κυριαρχεί η Cosco, η οποία έχει τριπλή παρουσία στον Πειραιά, με τη θυγατρική της να κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και αναμένεται να αγοράσει το 16% μόλις ολοκληρώσει τις δεσμευτικές επενδύσεις. Η μεν άλλη θυγατρική της έχει αναλάβει μέσω της εταιρείας ΣΕΠ Α.Ε. υποπαραχωρήσεις των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Παράλληλα, η Cosco Hellas έχει παρουσία στην Ελλάδα, με άλλες ναυτιλιακές, εμπορικές και διαμετακομιστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά ο κινεζικός όμιλος έχει επενδύσει  περί τα 800 εκατομμύρια, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζονται μακροπρόθεσμες επιπλέον επενδύσεις με τη συνολική έκθεση της κινεζικής εταιρείας να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρω, καθότι επιδιώκει να κάνει μακροπρόθεσμα επενδύσεις τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ακόμα, συμπεριλαμβανομένων των 612 εκατ. του Master Plan.

Eκτιμάται πως κινεζικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει με κεφάλαια  ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις για να ναυπηγήσουν πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία, που υπολογίζονται στα πει τα 2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως η China Development Bank έχει συγκροτήσει ήδη από το 2015 μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» ή «One Belt One Road» (ΟΒΟR). Επίσης,  σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, οι κινεζικές τράπεζες China Development Bank, EXIM Bank και ICBC έχουν διαθέσει άνω των 2 δισ. δολάρια σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ 2009 και 2017, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται από το 2010 και η China Development Bank, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά.

Παράλληλα, είναι η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή δηλαδή στην κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ

Η λίστα των επενδύσεων μέχρι το 2018 (στοιχεία Enterprise Greece):

1. Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ( Εκτίμηση συνολικής επένδυσης  στο 1,5 δισ. ευρώ)

2. Πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ  στην κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

3. Η Shenhua Group, σε συνεργασία με την  Copelouzos Group, σχεδιάζει 3 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4. Η κινεζική εταιρεία ΖΤΕ δημιούργησε διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά για τα προϊόντα της, ενώ έκανε συμφωνία με τη  Forthnet για αναβάθμιση των δικτύων αξίας 500 εκατ. ευρώ.

5. Η κινεζική εταιρεία   Profex Inc.και η Morgan Stanley επένδυσαν  48.5 εκατ. ευρώ στην Κορρές.

6. Πιλοτικό κέντρο διανομής από την Huawei στον Πειραιά.

7. Hanergy Το 2012 ανακοινώθηκαν επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ στον ελληνικό κλάδο PV μέχρι το έτος 2016 με στόχο να κατασκευάσει και λειτουργήσει αντίστοιχα συνολικής δυναμικότητας 1000MW.

8. Bank of China. Ανοίγει υποκατάστημα στην Ελλάδα. H απόφαση της κινεζικής τράπεζας θα υλοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου προκειμένου η Bank of China να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024