Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Ο κρυφός φόρος και οι παγίδες του νέου φορολογικού

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Ο κρυφός φόρος και οι παγίδες του νέου φορολογικού

Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με το νέο καθεστώς που θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά.

Εξτρα φόρο κρύβει το αυξημένο όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα νοικοκυριά που εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο ή πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους, τα ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα, τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα που πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, αλλά και όσους αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια.

Οι φορολογούμενοι αντιδρούν ήδη με το νέο καθεστώς των e-αποδείξεων, το οποίο θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά, βλέποντας ότι δεν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους.

Τα πρόστιμα

Οι φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν το 2020 να πιάσουν τον νέο στόχο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή ποινής.

Το πέναλτι φόρου με συντελεστή 22% θα επιβληθεί στο ποσό των e-αποδείξεων που λείπουν, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που θα εμφανίζει ο φορολογούμενος.

Οσοι πέσουν στην παγίδα των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα δουν να φουσκώνει ο λογαριασμός της Εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, η παγίδα που κρύβεται πίσω από τις κάρτες αναμένεται να εξουδετερώσει και τις μειώσεις φόρου που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όσους έχουν παιδιά.

Ποιοι απειλούνται περισσότερο – Αναλυτικά παραδείγματα

Το νέο καθεστώς απειλεί περισσότερο:

1. Νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο:

Απιαστο όνειρο αναμένεται να αποδειχθεί για χιλιάδες ζευγάρια μισθωτών η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 1/3 του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα, εάν ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πρέπει το 2020 να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα, ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει e-αποδείξεις 6.000 ευρώ, όταν φέτος απαιτούναι μόνο 2.500 ευρώ.

Ο στόχος δύσκολος, αν όχι αδύνατος, για τους συγκεκριμένους μισθωτούς, ειδικά εάν κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου ή ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους, καθώς οι δαπάνες αυτές δεν μετράνε στο 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οταν μάλιστα πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές για τα ζευγάρια, όπως τα έξοδα για το σουπερμάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα κοινόχρηστα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα φροντιστήρια και άλλα έξοδα για τα παιδιά και παράλληλα ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος πηγαίνει για την πληρωμή φόρων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας), τότε οι φορολογούμενοι θα ζοριστούν για να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών προκειμένου να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Πολλοί δεν θα τα καταφέρουν και θα πέσουν στην παγίδα του νέου μέτρου.

2. Φορολογούμενοι με τεκμαρτά εισοδήματα:

Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων θα πρέπει να καλύψουν με ηλεκτρονικές αποδείξεις το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.

Δηλαδή το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα προσδιορίζεται ως ποσοστό 30% επί του υψηλότερου τεκμαρτού κι όχι επί του χαμηλότερου δηλωθέντος εισοδήματος.

Για παράδειγμα, εάν το συνολικό πραγματικό εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 10.000 ευρώ και το τεκμαρτό είναι 15.000 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό των δαπανών που πρέπει να εξοφλήσει το 2020 με ηλεκτρονικές πληρωμές δεν ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (10.000 X 30%), αλλά σε 4.500 ευρώ (15.000 X 30%). Εάν δεν έχει e-αποδείξεις ύψους 4.500 ευρώ αλλά 3.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 330 ευρώ για τα εισοδήματά του.

Sports in

Ελλάδα – Πολωνία 78-73: Θετικό δείγμα ενόψει Προολυμπιακού (vid)

Η Ελλάδα παρουσίασε ένα καλό πρόσωπο (πλην του πρώτου δεκαλέπτου) στο πρώτο της φιλικό και επιβλήθηκε με 78-73 της Πολωνίας στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024