Η σουηδική φίρμα ανακοίνωσε την αξιοποίηση τεχνολογίας blockchain, δηλαδή ενός μητρώου κρυπτογραφημένων δεδομένων η οποία κατά κάποιο τρόπο, εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεχούς επαλήθευσής τους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η προέλευση όσο και η διαδικασία εξόρυξης του κοβαλτίου που απαιτείται για την κατασκευή των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων όπως το XC40 Recharge είναι νόμιμη και ακολουθεί ηθικές πρακτικές.

Ο λόγος που η σουηδική φίρμα επέλεξε να αναζητήσει τη λύση στην τεχνολογία που συναντάται κατά τις ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές είναι ότι το 60% του κρίσιμου για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων όσο και των smartphones και laptops, κοβαλτίου προέρχεται από το Κονγκό όπου η παιδική εργασία στα ορυχεία όπου εξορύσσεται το συγκεκριμένο πολύτιμο για συσκευές με μπαταρίες στοιχείο δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.

Όσο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, δεδομένου ότι στην ουσία πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό μητρώο κοινής χρήσης το οποίο διασφαλίζει την αλληλεπαλήθευση στοιχείων μέσω των χρηστών του και των εκάστοτε εισαγωγών που έχουν καταχωρηθεί, η Volvo θα επιδιώξει την ιχνηλασιμότητα του συγκεκριμένου στοιχείου, καταχωρώντας την προέλευση, το βάρος και το μέγεθος κάθε εξορυσσόμενου μετάλλου ήδη από την πηγή.

Σημειώνεται ότι με δεδομένο ότι το κοβάλτιο εξορύσσεται και στη συνέχεια μεταφέρεται για μαζική επεξεργασία πριν διοχετευθεί στις αγορές του κόσμου είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις βιομηχανίες-τελικούς αποδέκτες να διασφαλίσoυν ότι πρόκειται για κοβάλτιο νόμιμης προέλευσης που έχει εξορυχθεί με βάση ηθικές πρακτικές, ένα πρόβλημα που αναμένεται να λυθεί με τη συνδρομή της τεχνολογίας blockchain.

Ενδεικτικό είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη για το διαχωρισμό των «ματωμένων διαμαντιών» από τα νόμιμα εξορυσσόμενα αλλά και τη διασφάλιση των συναλλαγών με Bitcoin.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή της από τους Σουηδούς, θα γίνει σε συνεργασία με τους προμηθευτές της για τις μπαταρίες την κινεζική CATL και την κορεατική LG Chem ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας Circulor και Οracle θα αναλάβουν την δημιουργία και την τήρηση του ηλεκτρονικού μητρώου.

Χαρακτηριστική σχετικά με την πρωτοβουλία των Σουηδών είναι η δήλωση της Martina Βuchauser, υπεύθυνη για τους προμηθευτές στη Volvo η οποία τόνισε: «είχαμε ανέκαθεν δεσμευθεί για την ηθική προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Με την τεχνολογία blockhain μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διασφαλίσουμε την πλήρη ιχνηλασιμότητα των υλών σε όλο το εύρος της αλυσίδας προμηθευτών μας και ελαχιστοποιώντας τους ενεχόμενους κινδύνους σε αγαστή συνεργασία με τους προμηθευτές μας».

Γράψτε το σχόλιό σας