Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λάβει τα μηνύματα της κάλπης. Αυτό γίνεται σαφές από κάθε του δήλωση. Ο τέως πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι σε θέση να εντοπίσει ούτε ένα λάθος ή μια παράλειψη της κυβέρνησής του. Κατά τη γνώμη του είναι οι έλληνες πολίτες που δεν αντιλήφθηκαν το εύρος και το βάθος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καταψήφιση της κυβέρνησης Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις αλλεπάλληλες κάλπες άνοιξης και καλοκαιριού ήταν προϊόν… παρανόησης, λοιπόν. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα «λάθος» με ευθύνη του ελληνικού λαού που δεν κατάλαβε. Πρόκειται για μια εύκολη και βολική εξήγηση για τους όποιους «σανοφάγους» έχουν απομείνει στον Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτόν τον απλό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κλείσει το ζήτημα της αυτοκριτικής και μαζί το «βιβλίο των παραπόνων». Ή έτσι νομίζει. Γιατί, όπως επίσης έγινε σαφές το τελευταίο διάστημα, στον ΣΥΡΙΖΑ η μουρμούρα τώρα αρχίζει. Τα στόματα έχουν ανοίξει για να πουν τη δική τους αλήθεια. Είτε αυτό αφορά το κατά πόσο το κόμμα ήταν έτοιμο να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, είτε για το εξάμηνο της «περήφανης διαπραγμάτευσης», είτε για την σκευωρία της Novartis…

Γι’ αυτό και τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον Αλέξη Τσίπρα, όσο κι αν ο ίδιος θεωρεί ότι έχει το αλάθητο και την απόλυτη εξουσία ενός «Πάπα της Ρώμης».

Απαξίωση της Βουλής

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδιόρθωτος. Κάτι η έλλειψη της ανάγκης για αυτοκριτική, κάτι οι παλαιές και βαθιά ριζωμένες ιδεοληψίες, αυτό που προκύπτει ως κοινή συνισταμένη είναι η κατ’ εξακολούθηση απαξίωση των θεσμών και ειδικά της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδείξει περίτρανα ήδη από τις ημέρες της πρωθυπουργίας του ότι δεν έχει πρόβλημα να παίζει πολιτικά παιχνίδια που ξεπερνούν τα εσκαμμένα, με αποκορύφωμα τη διάλυση μικρών κομμάτων για χάρη της επιβίωσης της κυβέρνησής του. Αξιομνημόνευτη στα κοινοβουλευτικά χρονικά θα μείνει η δήλωση υποστήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα από βουλευτές των ΑΝΕΛ όταν το κόμμα πλέον είχε εγκαταλείψει την κυβέρνηση και είχε περάσει στην αντιπολίτευση.

‘Ετσι, λοιπόν, δεν είναι που ο Αλέξης Τσίπρας δεν μας έχει συνηθίσει σε πολιτικά παιχνίδια με τη Βουλή. Είναι που ακόμη και τώρα δεν έχει αντιληφθεί πόσο του στοίχισαν. Πόσο στοίχισε στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ η έλλειψη σεβασμού που έδειξε ως πρωθυπουργός στους θεσμούς.

Δυστυχώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Συνεχίζει να απαξιώνει τη Βουλή σε κάθε ευκαιρία για ευκαιριακά πολιτικά οφέλη.

«Ωρα του πρωθυπουργού» χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ

Μια από τις πιο τρανταχτές εκφάνσεις αυτής της φάσης της απαξίωσης της Βουλής είναι το γεγονός ότι στην «Ωρα του πρωθυπουργού», την Παρασκευή, δεν «πάτησε» ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο.

«Θα ήθελα να καταγραφεί τουλάχιστον στα πρακτικά της Βουλής το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο οποίος έστω για τους τύπους να συμμετέχει στη συνεδρίαση. Κατά τα άλλα, ενδιαφέρονται κάποιοι για την αναβάθμιση του επιπέδου του κοινοβουλευτικού διαλόγου» σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε προσέλθει για να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση : Πάνω από 18 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ως γνωστόν, αν και δεν επιτρέπεται εκ του Κανονισμού συμμετοχή στη συζήτηση μέλους της εθνικής αντιπροσωπείας πέραν του ερωτώντος και του πρωθυπουργού, θεσμικά είθισται σε τέτοια διαδικασία να είναι παρίσταται στέλεχος ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην πραγματικότητα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «σνόμπαρε» μόνο τον πρωθυπουργό και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ που απηύθυνε την ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά συνολικά την εθνική αντιπροσωπεία και την κοινοβουλευτική διαδικασία της «Ωρας του πρωθυπουργού», την οποία άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ουσιαστικά καταργήσει.

Την τακτική αυτή έσπευσε να δικαιολογήσει με δήλωσή της την Κυριακή η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας: «Σχετικά με την «αγωνία» την οποία εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για την απουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την «Ωρα του Πρωθυπουργού» την περασμένη Παρασκευή καλό είναι να γνωρίζει ότι δεν συνηθίζουμε να συμμετέχουμε σε στημένες διαδικασίες που προσβάλουν το Κοινοβούλιο».

Μπροστά την αγωνία του, δε, ο ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει το κοινοβουλευτικό έργο του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε πυρά κατά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, κάνοντας λόγο για «βοήθεια στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να καλλιεργήσει ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ»…

Το σόου Πολάκη – Τζανακόπουλου στην Προανακριτική

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται το «σόου» στην Προανακριτική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να μην αντικατασταθούν οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Επιτροπή, απειλώντας επί της ουσίας με «κούγκι».

Τόσο η επιστολή Τσίπρα, όσο και οι τοποθετήσεις των Πολάκη και Τζανακόπουλου μέσα στην Επιτροπή έστειλαν το μήνυμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σκοπό να κινηθεί θεσμικά στην υπόθεση.

Μετά, δε, την αποφασιστική απάντηση Τασούλα σχετικά με την αντικατάσταση των Πολάκη και Τζανακόπουλου, άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επανήλθαν την Κυριακή για να διαμηνύσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απόσυρση των δύο βουλευτών.

Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να «τινάξει στον αέρα» την Προανακριτική, παρά να της επιτρέψει να συνεχίζει ομαλά το έργο της, ειδικά μετά την αποκάλυψη του εγγράφου Τουλουπάκη για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες που είχαν εξεταστεί και από το FBI (προσδοκώντας οικονομικές απολαβές), κάτι που ενισχύει σημαντικά το «κατηγορητήριο» για τα περί σκευωρίας.

Αν και πριν από την αποκάλυψη αυτή, πολύ περισσότερο τώρα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα χρειάζεται τη στήριξη -ή και τον έλεγχο λένε οι «κακές γλώσσες»- βουλευτών του… πολιτικού ταπεραμέντου των Πολάκη – Τζανακόπουλου μέσα στην Επιτροπή.

«Ο Παπαγγελόπουλος ξέρει πολλά» και «μπορεί να καταστεί εξαιρετικά ανεξέλεγκτος υπό καθεστώς πίεσης» είναι κάτι που προβληματίζει συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτήματα για το πώς θα συμπεριφερθεί στη διάρκεια της διαδικασίας υπάρχουν και για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Δεν είναι απορίας άξιο λοιπόν που ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά να προκαλέσει χάος, παρά να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που στον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν για τον τρόπο που κινείται το κόμμα. Έχουν πυκνώσει οι φωνές στην Κουμουνδούρου που αμφισβητούν ότι αυτού του είδους η αντιπολίτευση ταιριάζει σε ένα κόμμα που θέλει να ανοιχτεί στην σοσιαλδημοκρατία. Αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Η ευρεία αποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει ότι του είναι αδύνατον να μάθει από τα λάθη του. Και έτσι συνεχίζει να βαδίζει στον μοναδικό δρόμο που ξέρει, εκείνον της σύγκρουσης, του διχασμού και της απαξίωσης της πολιτικής ουσίας. Δυστυχώς για τον ίδιο, οι έλληνες πολίτες έχουν ωριμάσει.

Η δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύθηκε την Κυριακή κατέδειξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο τρόπος που προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης και αποδοχής από ευρύτερα τμήματα της κοινής γνώμης, καθώς και ότι έχει επιρροή πέραν των ορίων της Κεντροδεξιάς.

Προς μεγάλη απογοήτευση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην περιδίνηση της απώλειας εξουσίας και της αναζήτησης βηματισμού την άσκηση της αντιπολίτευσης, χωρίς να καταφέρνει να πείσει, με τα όσα λέει και κάνει αυτό το τετράμηνο, ούτε καν το εκλογικό σώμα που τον προτίμησε στις 7 Ιουλίου.

Μάλιστα προοδευτικά, σε σχέση με το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης, η ΝΔ καταγράφει ανοδική πορεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδική, με την τακτική της πόλωσης και του διχαστικού λόγου να απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα, που ζητά άλλου τύπου αντιπολίτευση, πιο δημιουργική και πιο ήπια.

Το ερώτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να αντιληφθεί τα μηνύματα των πολιτών.

Με δεδομένο το μήνυμα της κάλπης που δεν φαίνεται να ελήφθη από τον τέως πρωθυπουργό, αυτό είναι μάλλον αμφίβολο…

Γράψτε το σχόλιό σας