Συντάξεις : Ποιες αυξάνονται με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης
Η όποια θετική μεταβολή στις συντάξεις θα μετράει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019
Αυξήσεις στις συντάξεις που θα δίνονταν κανονικά από το 2023 ξεπαγώνουν από φέτος για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 30 και άνω έτη ασφάλισης και με αποδοχές πάνω από 1.250 ευρώ.
Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, που έρχεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να αντικαταστήσει το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης και ανεβαίνει η σύνταξη όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης και όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναζητούν τη χρυσή τομή για τη διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω και κυρίως από τα 35 χρόνια ασφάλισης και πάνω.
Οι αλλαγές στις συντάξεις
Οι αλλαγές με βάση τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη θα αφορούν όσους έχουν από 30 και άνω έτη ασφάλισης.
Άμεσα ωφελημένοι θα είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 με το Νόμο 4387, καθώς με βάση τα σενάρια που εξετάζονται σε μελέτη του υπουργείου Εργασίας, θα κερδίσουν από 35 ως και 170 ευρώ το μήνα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Κερδισμένοι είτε με αύξηση σύνταξης είτε με μείωση και μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς βγαίνουν και 2 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από το Νόμο 4387/2016) διότι οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν ξανά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έβγαλε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που καταργούνται με την απόφαση του ΣτΕ.
Και για τους νέους αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι αυξήσεις θα έρχονταν από την 1η/1/2013 και μετά, αλλά με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου οι αδικίες στις συντάξεις διορθώνονται με αυξήσεις από φέτος.
Η όποια θετική μεταβολή στις συντάξεις θα μετράει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο νέος νόμος ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2020, οι αυξήσεις για όσους τα δικαιούνται θα δοθούν αναδρομικά 4 μηνών, δηλαδή από τις συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
- «Πυρά» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο – μαύρο»
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- Κλαίει η… γεωγραφία: Αμερικανίδα δημοσιογράφος «διχοτόμησε» Βοσνία και Ερζεγοβίνη – «Οι ΗΠΑ έπαιξαν με αυτές τις δύο μικρές χώρες» (vid)
- «Κοινωνία Ώρα MEGA»: Σταθερό ραντεβού με την ενημέρωση και το καλοκαίρι
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε παραλίες για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες από τον Δήμο Παγγαίου
- Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin το 2010
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























![Έτοιμο φαγητό: Στροφή των Ελλήνων λόγω έλλειψης χρόνου [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/rowan-freeman-clYlmCaQbzY-unsplash-1200x855-1-315x220.jpg)







![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)









































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442