Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Ο Τζόνσον σταματά... προεκλογικά την εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο fracking

Βρετανία : Ο Τζόνσον σταματά… προεκλογικά την εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο fracking

Η απόφαση για την αναστολή εξόρυξης πετρελαίου με τη μέθοδο fracking εντάσσεται στην πολιτική του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλλει άμεση αναστολή της εξόρυξης πετρελαίου με τη μέθοδο της διάχυσης νερού και χημικών υπό πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα, γνωστής ως fracking, λόγω του κινδύνου να προκληθούν σεισμικές δονήσεις από τις διεργασίες της μεθόδου και κατά συνέπεια ζημιές σε τοπικές κοινότητες.

Την υποστήριζε μέχρι τώρα…

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας τονίζει πως «οι ερευνητικές εργασίες για να καθοριστεί εάν το πετρέλαιο shale μπορεί να αποτελέσει νέα ενεργειακή πηγή για το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον διακοπεί – εκτός εάν υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις πως μπορούν να πραγματοποιηθούν με πλήρη ασφάλεια».

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική του Τζόνσον ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Εως τώρα η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης της βιομηχανίας παραγωγής καυσίμων fracking, στο πλαίσιο της απεξάρτησης της οικονομίας της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται από το 80% των νοικοκυριών στη Βρετανία.

Μολαταύτα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντιώνονται στην εξόρυξη με αυτήν τη μέθοδο, υποστηρίζοντας πως η προώθησή της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόθεση της Βρετανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αναστάτωση από σεισμό

Η σημερινή απόφαση κρίθηκε αναγκαία μετά την εμπειρία των εξορύξεων που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία Cuadrilla κοντά στο Μπλάκπουλ τον Αύγουστο, προκαλώντας σεισμική δόνηση 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία αναστάτωσε τον τοπικό πληθυσμό.

Κύμα διαμαρτυρίας κατά των εργασιών fracking αναδύθηκε αμέσως στην τοπική κοινωνία, φέροντας στο προσκήνιο τις διεθνείς διαμαρτυρίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια σε αυτήν τη μέθοδο εξόρυξης, την οποία καταγγέλλουν ως επικίνδυνη για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες κοινότητες.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ποιον παίκτη «βλέπει» ο Ολυμπιακός – Η μισή Ευρώπη παρακολουθεί την περίπτωση του (pic)

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαψεύδει κάθε μεταγραφικό σενάριο, στο εξωτερικό συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και τα σενάρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024