Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ ο Πορθητής, όμως όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει

Έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ ο Πορθητής, όμως όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει

Αποχώρησε πρωί της Πέμπτης, μετά από οκτάμηνη παραμονή σε περιοχή δυτικά της Πάφου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»

Αποχώρησε το πρωί της Πέμπτης, μετά από οκτάμηνη παραμονή σε περιοχή δυτικά της Πάφου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής».

Το γεωτρύπανο έβαλε πλώρη για το αγκυροβόλιο της Αττάλειας. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει τίποτα, αφού το γεωτρύπανο αναμένεται να προετοιμαστεί για νέα παράνομη κίνηση παραβίασης της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο «Πορθητής» πραγματοποίησε δύο παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και σε αποστάσεις 60 – 80 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου.

Η πρώτη στην Πάφο

Η πρώτη, ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους και αντιμετώπισε πολλαπλά προβλήματα λόγω της απειρίας των στελεχών του αλλά και της αποχώρησης των κυριότερων υπεργολάβων με τεχνογνωσία για τέτοιες γεωτρήσεις. Γι’ αυτό και χρειάστηκαν περίπου 150 μέρες –δηλαδή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου– για να ολοκληρώσουν τη γεώτρηση, για την οποία οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες χρειάζονται περίπου 40 μέρες. Ο στόχος ονομάστηκες «Φοινίκη 1».

Η δεύτερη στον στόχο «Φοινίκη 2»

Τον Σεπτέμβριο, ο «Πορθητής» μετακινήθηκε σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων νοτιότερα της προηγούμενης γεώτρησης, στον στόχο «Φοινίκη 2», για να επιχειρήσει δεύτερη γεώτρηση, κάτι που δεν συνηθίζεται στη διεθνή πρακτική τέτοιων γεωτρήσεων, αφού χρειάζεται αρκετός χρόνος για ανάλυση των γεωλογικών δεδομένων και ευρημάτων μιας γεώτρησης, πριν αποφασιστεί δεύτερη, ερευνητική ή επιβεβαιωτική, στην ίδια περιοχή.

Η δεύτερη γεώτρηση, ολοκληρώθηκε προ ημερών στο πλαίσιο της σχετικής παράνομης Navtex που εξέδωσε η Τουρκία και προέβλεπε ότι ο «Πορθητής» θα πραγματοποιούσε γεώτρηση στο εν λόγω σημείο από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.

Αναμένει πολιτική εντολή

Ο «Πορθητής» αναμένεται ότι θα παραμείνει στο αγκυροβόλιο της Σελεύκειας όπου δημιουργήθηκαν υποδομές υποστήριξης για μερικές εβδομάδες, μέχρι που να λάβει πολιτική εντολή για τη νέα τοποθέτησή του, σε σχέση με τις προκλήσεις που θέλει να προχωρήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες παράνομες σεισμογραφικές έρευνες, μεταξύ των τεμαχίων 2 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενδεχομένως λόγω πληροφοριών για κίνηση εντός των τεμαχίων 2 ή 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή για πολυεθνική άσκηση.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024