Οι Κούρδοι απέρριψαν την πρόταση της Δαμασκού να ενταχθούν στον στρατό του συριακού καθεστώτος, μετά την επίθεση της Τουρκίας εναντίον τους.

Η Δαμασκός κάλεσε την Τετάρτη τις κουρδικές δυνάμεις να ενταχθούν στον στρατό του συριακού καθεστώτος, μετά την επίθεση της Τουρκίας εναντίον τους, πρόταση όμως που απορρίφθηκε από τους Κούρδους.

Είχαν ζητήσει βοήθεια

Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έκανε αυτήν την πρόταση μετά τη σημαντικότερη ανάπτυξη του συριακού στρατού στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία από το 2012, όταν αποσύρθηκε από την περιοχή αυτή λόγω του πολέμου.

Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν ζητήσει αυτόν τον μήνα από το καθεστώς να τους βοηθήσει να αποκρούσουν την επίθεση της Τουρκίας, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και το ντε φάκτο «πράσινο φως» που άναψαν οι ΗΠΑ στην επιχείρηση εναντίον τους.

«Η γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα μέλη των μονάδων των, υπό τους Κούρδους, Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του», σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Αμυνας, την οποία μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Ενας είναι ο εχθρός»

Ολοι οι Σύροι, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής μειονότητας, αντιμετωπίζουν «έναν εχθρό», επροστίθετο στην ανακοίνωση, υποδηλώνοντας την Τουρκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του κάλεσε τα μέλη της κουρδικής αστυνομίας να ενταχθούν στη συριακή αστυνομία.

Οι SDF, ωστόσο, σε ανακοίνωσή τους επισήμαναν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στον συριακό στρατό μέχρι να υπάρξει «πολιτική συμφωνία που θα αναγνώριζε και θα διατηρούσε το καθεστώς και τη συγκεκριμένη δομή» των δυνάμεών τους.

Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται επίσης η συγκρότηση «μηχανισμού για την αναδιάρθρωση» του συριακού στρατού, πρόσθεσαν.

Η ανακοίνωση Αμπντι

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο ηγέτης των SDF Μαζλούμ Αμπντι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του είχαν προτείνει διευθέτηση με την οποία θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώτος των SDF στις ζώνες όπου δραστηριοποιούνται σήμερα.

Αυτό θα επέτρεπε στις SDF «να αποτελέσουν τμήμα» του συριακού στρατού, έγραψε στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr