Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Β. Διγαλάκης στο One Channel: Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο πιο εξωστρεφές και πιο αυτοδιοίκητο

Β. Διγαλάκης στο One Channel: Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο πιο εξωστρεφές και πιο αυτοδιοίκητο

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης μίλησε στην εκπομπή One Direct

Για τα ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ειδικότερα και την παιδεία γενικότερα μίλησε στην εκπομπή One Direct ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης.

«Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο πιο εξωστρεφές και πιο αυτοδιοίκητο, να δώσουμε αρμοδιότητες στο πανεπιστήμιο έτσι ώστε να σταματήσει ο σφιχτός εναγκαλισμός με το υπουργείο Παιδείας και το Δημόσιο», υποστήριξε ο κ. Διγαλάκης.

Για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από φοιτητές και τα αιτήματα που αυτοί εκφράζουν και συγκεκριμένα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως δεν πρόκειται για κατάργηση του ασύλου, αλλά για «επαναφορά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα αίτημα που το ήθελε η κοινωνία και τα πανεπιστήμια και ήταν μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης εξού και συμπεριλήφθηκε στα πρώτα μέτρα που αυτή ψήφισε.

Για την πιθανότητα δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Κ. Διγαλάκης εγγυήθηκε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς το άρθρο 16 που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν μπήκε στα αναθεωρητικά άρθρα της Βουλής, επομένως δεν μπορεί και να εφαρμοστεί.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο μέλλον των πανεπιστημίων, «το κέντρο και την καρδιά της ανώτατης εκπαίδευσης», το οποίο πρέπει να διαφυλάσσεται και να ενισχύεται.

Πέρα από τη δωρεάν εκπαίδευση που παρέχει, πρέπει να είναι και αντίστοιχα ποιοτική.

Στόχος είναι να συγκαταλεγούν τα ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου κι ένας τέτοιος στόχος είναι εφικτός, σύμφωνα με τον υφυπουργό, αν πραγματωθούν ενέργειες για την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου, την εισαγωγή ξένων φοιτητών και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητού τους.

«Τα πανεπιστήμια πρέπει να δείξουν την ωριμότητα που τους αρμόζει και να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις που θα έρθουν για το καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μίλησε ακόμα για τους αιώνιους φοιτητές και τι προβλέπεται για αυτούς, λέγοντας πως οποιαδήποτε ρύθμιση θα αφορά μόνο τους καινούριους νεοεισαχθέντες φοιτητές. Ωστόσο, «πρέπει να διορθώσουμε τις αστοχίες στα προγράμματα σπουδών», πρόσθεσε. Για το αν επιβαρύνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ο κ. Διγαλάκης εξέφρασε την άποψη πως αυξάνουν τον πληθυσμό των φοιτητών στις εξετάσεις δυσκολεύοντας τους καθηγητές να διορθώσουν τα γραπτά στην ώρα τους. Τέλος, αναφέρθηκε και στο στεγαστικό, πρόβλημα που ταλανίζει όλες τις φοιτητικές περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαίες νέες εστίες, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το παράδειγμα της Κρήτης, όπου προκηρύσσονται 3000 νέα δωμάτια σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024