«Με βαθιά λύπη, γιατί είναι πολύ λυπηρό για τη Χιλή, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να μην οργανώσει τη σύνοδο κορυφής του APEC, ούτε αυτή της COP 25», δήλωσε ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους.

H Χιλή δεν θα διοργανώσει την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP 25 που επρόκειτο να διεξαχθεί εκεί τον Δεκέμβριο, ούτε τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) λόγω του πρωτοφανούς κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα.

«Με βαθιά λύπη, γιατί είναι πολύ λυπηρό για τη Χιλή, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να μην οργανώσει τη σύνοδο κορυφής του APEC, ούτε αυτή της COP 25», δήλωσε ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους.

Οι εβδομάδες βίαιων ταραχών που πλήττουν τη χώρα είναι η αιτία που η Χιλή δεν θα φιλοξενήσει τη σύνοδο του APEC που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Σαντιάγο στις 16 και 17 Νοεμβρίου και τη COP 25 από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα ελπίζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει ότι θα υπογραφεί μια αρχική εμπορική συμφωνία με την Κίνα τον επόμενο μήνα, παρά την ματαίωση της συνόδου κορυφής του APEC.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι θα οριστικοποιούσαν αυτή τη συμφωνία στη σύνοδο της Χιλής.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι προς το παρόν φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση για τη φιλοξενία του φόρουμ που ήταν προγραμματισμένο για τις 11-17 Νοεμβρίου.

«Ανυπομονούμε να οριστικοποιήσουμε τη Φάση 1 της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Χιλή ανακοίνωσε ότι δεν θα διοργανώσει την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP 25, ούτε το φόρουμ του APEC λόγω του πρωτοφανούς κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Η COP 25 ήταν προγραμματισμένη για τις 2-13 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr