Φανατικοί ακροδεξιοί στη Γερμανία εμπλέκονται με λιγότερο ριζοσπάστες συντηρητικούς, σβήνοντας τις διαχωριστικές γραμμές ώστε να κάνουν τον εξτρεμισμό περισσότερο αποδεκτό και δυσκολότερα ανιχνεύσιμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού (BfV).

O επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού (BfV) δήλωσε την Τρίτη ότι φανατικοί ακροδεξιοί εμπλέκονται με λιγότερο ριζοσπάστες συντηρητικούς στη Γερμανία, σβήνοντας τις διαχωριστικές γραμμές ώστε να κάνουν τον εξτρεμισμό περισσότερο αποδεκτό και δυσκολότερα ανιχνεύσιμο.

Οι μοναχικοί δράστες

Σε δηλώσεις του μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων μετά την επίθεση με δύο νεκρούς από πυροβολισμούς κοντά σε συναγωγή στην πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας, δράστης της οποίας ήταν ακροδεξιός που είχε δημοσιεύσει ρατσιστικό και αντισημιτικό μανιφέστο, ο Τόμας Χάλντενβαγκ πρόσθεσε ότι οι μοναχικοί δράστες των επιθέσεων συνιστούν επίσης αυξανόμενη απειλή.

«Η παροιμιώδης έκφραση ‘δεξιά γωνία’ που επιτρέπει σαφή διάκριση μεταξύ των εξτρεμιστών και του συντηρητικού στρατοπέδου δεν υπάρχει πια», είπε ο πρόεδρος της BfV σε κοινοβουλευτική ακρόαση.

«Ολοένα και περισσότερο διαχειριζόμαστε ανάμικτες σκηνές που περιλαμβάνουν ανθρώπους ανοικτούς στην ακροδεξιά – όπως στις διαδηλώσεις στην πόλη Κέμνιτς (της ανατολικής Γερμανίας) το 2018», δήλωσε.

Ο ρόλγος του Χέκε

Τον περασμένο Αύγουστο, η Γερμανία γνώρισε τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών από ακροδεξιά στοιχεία μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι στην ανατολική πόλη Κέμνιτς με θύμα έναν άνδρα.

Ο αρχηγός του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο της Θουριγγίας, ο Μπιορν Χέκε, σκληροπυρηνικός εντός του κόμματος, μετείχε στις διαδηλώσεις.

Ο Χέκε, ο οποίος θέλει να ξαναγραφούν τα βιβλία της Ιστορίας για να εστιάσουν περισσότερο στα δεινά των Γερμανών παρά των Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοπεύει να ωθήσει το κόμμα περισσότερο δεξιά.

Στη Θουριγγία, ο Χέκε επικράτησε των συντηρητικών της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ για να αναδειχθεί το κόμμα του δεύτερη δύναμη στις εκλογές της Κυριακής.
Ο Τόμας Χάλντενβαγκ είπε επίσης ότι άτομα που ανήκουν στη «νέα ακροδεξιά» δραστηριοποιούνται πολιτικά με στόχο να κάνουν αποδεκτή την ακροδεξιά ριζοσπαστική σκέψη, ακόμη και την εξτρεμιστική σκέψη.

«Προγεφυρώματα στα μέσα ενημέρωσης»

«Προγεφυρώματα εγκαθίστανται στα μέσα ενημέρωσης και πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες για να προσελκύουν την προσοχή ώστε να βρίσκουν απήχηση», είπε, προσθέτοντας ότι οι ιδεολογίες περιλαμβάνουν συχνά αντι-πλουραλιστικές τάσεις.

Ο Χάλντενβαγκ επανέλαβε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας του, σχεδόν το ήμισυ των χονδρικά 24.000 «ακροδεξιών εξτρεμιστών» στη Γερμανία είναι εν δυνάμει βίαιοι.

Επισήμανε τον αυξανόμενο κίνδυνο από δράστες επιθέσεων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω του Διαδικτύου και δρουν μόνοι και συνέκρινε τον δράστη της επίθεσης στην πόλη Χάλε με αυτούς στο Οσλο και το Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

«Οι έρευνες μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο δράστης δεν είχε κοινοποιήσει σε κανέναν απολύτως το σχέδιό του για την επίθεση στο Χάλε, η οποία είχε αντισημιτικά κίνητρα, μέχρι τη στιγμή που την πραγματοποίησε», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr