Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει την πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Brexit : Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει την πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Το θρίλερ του Brexit καλά κρατεί. Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου - Διχασμένη η αξιωματική αντιπολίτευση

Το θρίλερ του Brexit καλά κρατεί. Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την πρόταση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο Τζόνσον ζήτησε από την ΕΕ να παρατείνει την προθεσμία αποχώρησης έως τα τέλη του Ιανουαρίου. Νωρίτερα, η ΕΕ συμφώνησε να δοθεί η παράταση που ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Ιανουαρίου αντί για τις 31 Οκτωβρίου.

Τα κράτη μέλη της Ένωσης αποφάσισαν να δώσουν μία νέα, τρίμηνη παράταση στο «διαζύγιο», δίνοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποχωρήσει και πριν από την 31η Ιανουαρίου του 2020, εάν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διεργασίες.

Η Γαλλία, η χώρα που εμφανιζόταν πιο επιφυλακτική στην παροχή νέας, της τρίτης, μακράς παράτασης στη Βρετανία, συμφώνησε τελικά, θέτοντας όμως όρους.

Δείτε ζωντανά την κρίσιμη συνεδρίαση

https://www.youtube.com/watch?v=zg_YUu2JzEA

Διχασμένοι οι Εργατικοί για πρόωρες εκλογές

Η απόφαση των «27» κοινοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Προκειμένου να περάσει, απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, ήτοι 434 επί συνόλου 650. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθούν οι 434 ψήφοι δίχως την υποστήριξη των Εργατικών.

Όμως για αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι διχασμένη.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι ακροαριστεροί του κινήματος «Μομέντουμ» συμφωνούν με τις πρόωρες εκλογές έχοντας απέναντί τους τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που φοβούνται, και δικαίως, ότι το κόμμα θα πάθει πανωλεθρία. Τον διχασμό των Εργατικών σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Για το λόγο αυτό κατέθεσαν κοινή πρόταση με την οποία ζητούν εκλογές στις 8 Δεκεμβρίου. Η απόφαση των δύο μικρότερων κομμάτων έπληξε ως κεραυνός εν αιθρία το Εργατικό Κόμμα. Στελέχη του κατηγορούν της ηγεσίες τους για επιχείρηση αλίευσης ψήφων. Είναι πολύ πιθανόν η πρόταση τους να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, και πάλι ο ποθητός αριθμός των 434 δεν βγαίνει, δίχως την στήριξη από μεγάλη μερίδα βουλευτών των Εργατικών.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024