Όσον αφορά τους λόγους που ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε εκλογές δεν είναι πολύ δύσκολο να τους καταλάβουμε. Μια ματιά στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Opinium είναι αρκετή να δώσει την κατάλληλη απάντηση

Το θέμα των πρόωρων εκλογών έφερε και πάλι στο προσκήνιο ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά το «όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων στο εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του Brexit, που εκείνος είχε προτείνει στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο θετικό για τον βρετανό πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε ακούσει το «ναι» στη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η παραπάνω εξέλιξη τον ανάγκασε να ζητήσει παράταση, κάτι που ο ίδιος έχει δηλώσει με κάθε πιθανό τρόπο ότι δεν θα ήθελε. Μάλιστα, όλα έδειχναν ότι η ΕΕ θα του την έδινε και εκείνος θα υλοποιούσε το Brexit λίγο αργότερα, απ’ότι πιθανώς θα υπολόγιζε.

Όμως, λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια πρόταση που θα συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Στο άκουσμα αυτής της είδησης η ΕΕ έβαλε «φρένο» σε όποια συζήτηση περί νέας παράτασης, εν αναμονή των εξελίξεων στο θέμα των πρόωρων εκλογών.

Και πώς να μην θέλει εκλογές;

Πάντως, όσον αφορά τους λόγους που ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε εκλογές δεν είναι πολύ δύσκολο να τους καταλάβουμε.

Μια ματιά στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Opinium είναι αρκετή να δώσει την κατάλληλη απάντηση.

Συγκεκριμένα, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διατηρεί προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα ποσοστά υπέρ των Συντηρητικών αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με μια προηγούμενη μέτρηση πριν από οκτώ ημέρες και ανέρχονται στο 40%, ενώ το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 24%.

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατέγραψε πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας, στο 15%, ενώ το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στο 10%.

Η δύσκολη θέση των Εργατικών

Επίσης, κατανοητή γίνεται και η στάση των Εργατικών, οι οποίοι στις δύο προηγούμενες προσπάθειες του βρετανού πρωθυπουργού για εκλογές έβαλαν φρένο.

Δεδομένου ότι χρειάζεται τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου να πουν «ναι» για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, το ναι των Εργατικών είναι αναγκαίο.

Εκείνοι ισχυρίζονται ότι θα ψηφίσουν θετικά μόνο όταν το Brexit χωρίς συμφωνία είναι εκτός της συζήτησης.

Ωστόσο, όπως γράφαμε εχθές, αυτή τη στιγμή με την ΕΕ να μην δίνει απάντηση στο θέμα της παράτασης το άτακτο Brexit δεν φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι.

Οπότε είναι ευλογίας άξιο αν -μετά και από την παραπάνω δημοσκόπηση- οι Εργατικοί θα ψηφίσουν «ναι» σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα τόσο σύντομα, με το περιθώριο να αλλάξουν το εις βάρος τους κλίμα να είναι πολύ μικρό.

Από την άλλη πλευρά, εφ΄όσον ψηφίσουν αρνητικά και το αίτημα καταπέσει ξανά, η επόμενη μέρα φέρνει αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr