Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις ο Τζόνσον, πώς θα αντιδράσει ο Κόρμπιν

Brexit : Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις ο Τζόνσον, πώς θα αντιδράσει ο Κόρμπιν

Όσον αφορά τους λόγους που ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε εκλογές δεν είναι πολύ δύσκολο να τους καταλάβουμε. Μια ματιά στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Opinium είναι αρκετή να δώσει την κατάλληλη απάντηση

Το θέμα των πρόωρων εκλογών έφερε και πάλι στο προσκήνιο ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά το «όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων στο εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του Brexit, που εκείνος είχε προτείνει στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο θετικό για τον βρετανό πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε ακούσει το «ναι» στη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η παραπάνω εξέλιξη τον ανάγκασε να ζητήσει παράταση, κάτι που ο ίδιος έχει δηλώσει με κάθε πιθανό τρόπο ότι δεν θα ήθελε. Μάλιστα, όλα έδειχναν ότι η ΕΕ θα του την έδινε και εκείνος θα υλοποιούσε το Brexit λίγο αργότερα, απ’ότι πιθανώς θα υπολόγιζε.

Όμως, λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια πρόταση που θα συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Στο άκουσμα αυτής της είδησης η ΕΕ έβαλε «φρένο» σε όποια συζήτηση περί νέας παράτασης, εν αναμονή των εξελίξεων στο θέμα των πρόωρων εκλογών.

Και πώς να μην θέλει εκλογές;

Πάντως, όσον αφορά τους λόγους που ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε εκλογές δεν είναι πολύ δύσκολο να τους καταλάβουμε.

Μια ματιά στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Opinium είναι αρκετή να δώσει την κατάλληλη απάντηση.

Συγκεκριμένα, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διατηρεί προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα ποσοστά υπέρ των Συντηρητικών αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με μια προηγούμενη μέτρηση πριν από οκτώ ημέρες και ανέρχονται στο 40%, ενώ το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 24%.

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατέγραψε πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας, στο 15%, ενώ το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στο 10%.

Η δύσκολη θέση των Εργατικών

Επίσης, κατανοητή γίνεται και η στάση των Εργατικών, οι οποίοι στις δύο προηγούμενες προσπάθειες του βρετανού πρωθυπουργού για εκλογές έβαλαν φρένο.

Δεδομένου ότι χρειάζεται τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου να πουν «ναι» για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, το ναι των Εργατικών είναι αναγκαίο.

Εκείνοι ισχυρίζονται ότι θα ψηφίσουν θετικά μόνο όταν το Brexit χωρίς συμφωνία είναι εκτός της συζήτησης.

Ωστόσο, όπως γράφαμε εχθές, αυτή τη στιγμή με την ΕΕ να μην δίνει απάντηση στο θέμα της παράτασης το άτακτο Brexit δεν φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι.

Οπότε είναι ευλογίας άξιο αν -μετά και από την παραπάνω δημοσκόπηση- οι Εργατικοί θα ψηφίσουν «ναι» σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα τόσο σύντομα, με το περιθώριο να αλλάξουν το εις βάρος τους κλίμα να είναι πολύ μικρό.

Από την άλλη πλευρά, εφ΄όσον ψηφίσουν αρνητικά και το αίτημα καταπέσει ξανά, η επόμενη μέρα φέρνει αβεβαιότητα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024