Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προκόπης Παυλόπουλος : Να μην εφησυχάζουμε απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού

Προκόπης Παυλόπουλος : Να μην εφησυχάζουμε απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινίασε την Κυριακή τις νέες εγκαταστάσεις του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Για εμάς τους Έλληνες το Ολοκαύτωμα είναι μία μεγάλη πληγή στο “σώμα” της Ανθρωπότητας, από την οποία ρέει και θα ρέει πάντοτε το αθώο αίμα εκείνων, οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας αδιανόητης βαρβαρότητας». Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινίασε την Κυριακή τις νέες εγκαταστάσεις του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

«Η εδώ παρουσία μας πρέπει να εκληφθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής στην Μνήμη των Συμπατριωτών μας Εβραίων της Θεσσαλονίκης, τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Πρέπει όμως να εκληφθεί και ως ελάχιστος φόρος τιμής, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, σε όλα τα τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, όπως άλλωστε θα μας θυμίζει, στο διηνεκές, σε λίγον καιρό το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο θ’ ανεγερθεί στην Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρωπότητα εξαιτίας ιδεολογιών όπως ο φασισμός και ο ναζισμός, επισημαίνοντας πως «αυτός ο λήθαργος της λησμονιάς που άφησε να “φυτρώσουν” εκείνοι οι εφιάλτες».

Επισήμανε, στο πλαίσιο αυτό, το «διπλό χρέος που έχουν οι Έλληνες», λέγοντας: «Ως μέλη της Παγκόσμιας Κοινότητας, οφείλουμε να θυμόμαστε, για χάρη της ίδιας της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της, καθώς προσέβαλε την ανθρώπινη ύπαρξη στον πυρήνα της, απαξιώνοντας πλήρως την αξία του Ανθρώπου, ήτοι της Ζωής, της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειάς του. Επομένως, δεν πρέπει να επαναληφθεί, ποτέ ξανά, με κάθε κόστος».

Κάλεσε δε τους Έλληνες να μην εφησυχάζουν, «διότι ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού και του φασισμού ξαναπροβάλλει στην Ήπειρό μας, την επανειλημμένως πολύπαθη στο παρελθόν Ευρώπη».

«Οι εφιάλτες του Β’ ΠΠ δεν έχουν οριστικά τελειώσει»

«Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έχουν οριστικά τελειώσει, όσο δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες, που μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνισή τους» προειδοποίησε ο κ. Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι αναφέρεται κατ’ εξοχήν στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υποχώρηση του κοινωνικού κράτους δικαίου, την οποία εκμεταλλεύονται, για την ανάπτυξη της δικής τους δυναμικής, τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που έχουν επανεμφανισθεί στην Ευρώπη.

«Πρέπει, λοιπόν, ν’ αντιμετωπισθούν στην ρίζα τους οι αιτίες που ρίχνουν »νερό στο αυλάκι» των θιασωτών των ολοκληρωτικών ιδεολογιών» υπογράμμισε κι εξέφρασε την ευχή «το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και υπό τη νέα μορφή του, να μας καθοδηγεί ως φάρος εκπλήρωσης ενός αυτονόητου και διαρκούς χρέους απέναντι στον Άνθρωπο και στην Ανθρωπότητα».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η σημερινή παρουσία του στο Μουσείο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των Θεσσαλονικιών Εβραίων και όλων των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, «ανεξαρτήτως εθνικότητας, όπως άλλωστε θα μας θυμίζει, στο διηνεκές, σε λίγον καιρό το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο θ’ ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη».

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024