Νέο δίλημμα προς την αντιπολίτευση θέτει ο Μπ.Τζόνσον, με ένα νέο αίτημα για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Αυτό θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων με ημερομηνία εκλογών την 12η Δεκεμβρίου.

Με ένα νέο δίλημμα βρίσκονται αντιμέτωποι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αφού ο Μπόρις Τζόνσον κατέθεσε για τρίτη φορά το αίτημα για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Το αίτημα προς τους βουλευτές θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων με ημερομηνία εκλογών την 12η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι ελπίδες του βρετανού πρωθυπουργού είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν, αν όπως όλα δείχνουν, ο Τζέρεμι Κόρμπιν απορρίψει την πρόταση. Τις προηγούμενες δύο φορές ο αρχηγός της αντιπολίτευσης καταψήφισε την προσφυγή σε εκλογές, πριν μηδενιστεί κάθε ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου δίχως συμφωνία.

Αυτή την φορά ο Τζόνσον θεωρεί ως ατού το βέβαιο, κατά την κρίση του, ενδεχόμενο παράτασης της αποχώρησης έως την 31η Ιανουαρίου. Οι πρέσβεις των 27 χωρών-μελών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και πιστεύεται ότι θα προκύψει θετική απόφαση για τρίμηνη παράταση. Πρόκειται για μία χρονική διάρκεια ικανή για την προσφυγή στις κάλπες την 12η Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει το πράσινο φώς την Δευτέρα, η Βουλή θα κλείσει στις 6 Νοεμβρίου. Το πρωθυπουργικό επιτελείο κρίνει πως δύο εβδομάδες έως το κλείσιμο της Βουλής είναι ικανός χρόνος για τους βουλευτές να εξετάσουν ενδελεχώς την συμφωνία. Ευσεβείς πόθοι για την κυβέρνηση, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι αδύνατο- η συγκέντρωση 434 θετικών ψήφων από τους 650 (δηλαδή τα 2/3 των βουλευτών) ώστε νόμιμα να περάσει σε πρόωρες εκλογές.

Σε επιστολή του προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρωθυπουργός απειλεί πως αν δεν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, θα παγώσει τον νόμο που αφορά τη συμφωνία του, ο οποίος έχει ήδη υπερψηφιστεί την περασμένη Δευτέρα, με την υποστήριξη και 19 βουλευτών των Εργατικών. Αποκαλεί δε το παρόν κοινοβούλιο «ζόμπι», γλώσσα που δεν ταιριάζει σε έναν πολιτικό άνδρα, πόσο μάλλον σε κάποιον με καθήκοντα πρωθυπουργού.

Η υπόλοιπη αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τις πρόωρες εκλογές, πως δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα της Ντάουνινγκ Στριτ ούτε θα γίνει υποχείριο ενός αναξιόπιστου πρωθυπουργού.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr