Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, όπου μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. O κ. Συνολάκης ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών και η έρευνά του εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο […]

Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, όπου μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

O κ. Συνολάκης ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών και η έρευνά του εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα στην Καλιφόρνια και προκύπτουν διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά και στην κλιματική αλλαγή και πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί.

Πηγή: onetv.gr 

Εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει ο κλάδος των φυσικών καταστροφών και πώς έχει αποκτήσει νόημα, στους επιστημονικούς κύκλους τουλάχιστον, την τελευταία εικοσαετία. «Παλαιότερα βλέπαμε τα γεγονότα ως μεμονωμένα, δεν καταλαβαίναμε τη σύνδεση με την κλιματική αλλαγή, αλλά ούτε και πώς να παίρνουμε μαθήματα από τη μια καταστροφή και να τα εφαρμόζουμε σε άλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό προκύπτει από τη συχνότητα των φαινομένων και από τα κοινά στοιχεία μεταξύ αυτών. Μίλησε για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον βαθμό στον οποίο συγκλόνισε το πανελλήνιο ερμηνεύοντας το γεγονός αυτό με την έλλειψη προετοιμασίας που διακατείχε τη χώρα την περίοδο εκείνη. Αυτό αποτελεί το κομμάτι της καταστροφής. Από την άλλη, όντως επρόκειτο για ένα ακραίο φαινόμενο λόγω της κατεύθυνσης και δύναμης του αέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, αντίστοιχα φαινόμενα θα συναντώνται συχνότερα με την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του και την πίστη του στον επαγγελματισμό της ομάδας της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τις προσδοκίες του. Τέλος, μίλησε για την καταστρεπτική πυρκαγιά στον Αμαζόνιο, η οποία βύθισε σε έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο το περσινό καλοκαίρι, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το τροπικό δάσος αποκαλείται πνεύμονας της γης και πόσο σημαντικό είναι στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Βραζιλίας εξαιτίας της κάκιστης διαχείρισης της κατάστασης και της κακής αξιολόγησης της κρισιμότητας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr