Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνολάκης: Θα είχαν σωθεί ζωές με το σύστημα προειδοποίησης για καταστροφές

Συνολάκης: Θα είχαν σωθεί ζωές με το σύστημα προειδοποίησης για καταστροφές

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, μίλησε για το ακραίο καιρικό φαινόμενο στη Χαλκιδική και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, μίλησε για το ακραίο καιρικό φαινόμενο στη Χαλκιδική και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές στην Χαλκιδική εάν είχε λειτουργήσει σύστημα που στέλνει γραπτά μηνύματα στους κατοίκους ώστε να τους προειδοποιήσει για επικείμενη κακοκαιρία, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ειδικός στην διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Συνολάκης σημείωσε πως πρόκειται για απλούστερο σύστημα από το 112, καθώς είναι λιγότερο απαιτητικό τεχνικά και δεν χρειάζεται εφάμιλλες άδειες, ενώ είχε δοκιμαστεί ήδη το 2014.

Σημείωσε πως η αποστολή προειδοποίησης που θα προέτρεπε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον κάποιους από τους επτά θανάτους στην Χαλκιδική, όπως τα πρόσωπα που βρίσκονταν στο τροχόσπιτο όταν εκδηλώθηκε η κακοκαιρία. Προσέθεσε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από αυτοματοποιημένα μηνύματα εκφωνείται και έκτακτη ενημέρωση από ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Υπό την σκιά των πολύνεκρων καταστροφών στην Μάδρα, στο Μάτι και στην Χαλκιδική, σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ο κ. Συνολάκης σημείωσε πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τέτοιες τραγωδίες. Επανέλαβε την πεποίθηση του πως θα μπορούσε να είχε περιοριστεί το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι εάν είχε ενεργοποιηθεί ο επίμαχος μηχανισμός ειδοποίησης.

Ο κ. Συνολάκης νωρίτερα μίλησε και στον ΑΝΤ1 και τόνισε ότι: «Είναι παράδοξο πως ένα χρόνο μετά από το Μάτι δεν μπορέσαμε σαν κοινωνία να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε το σύστημα αυτόματης προειδοποίησης με γραπτά μηνύματα ή το 112. Είναι δύο συστήματα. Το ένα που στέλνει τα γραπτά μηνύματα το οποίο είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί και το 112 που τηλεφωνεί και σας δίνει μια ηχογράφηση με οδηγίες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση. Θρηνούμε ανθρώπινα θύματα»

«Δυστυχώς, και δεν περίμενα ποτέ να δω στη χώρα μου τις εικόνες που έχω δει στην Φλόριντα και την Ινδονησία. Και όμως τις βλέπουμε την Ελλάδα και αυτό πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τι είναι μπροστά μας στο μέλλον και να πάρουμε και την Πολιτική Προστασία και την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά» ανέφερε ακόμα ο καθηγητής.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε καταφέρει να προστατευτούμε από τα φυσικά φαινόμενα. «Σαν κοινωνία δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια εθνική συνεννόηση για το τι θα κάνουμε με όλα αυτά τα αυθαίρετα. Το καλοκαίρι μας εξυπηρετούν. Οι περισσότερες καφετέριες και ταβέρνες είναι αυθαίρετες. Δεν χρειάζεται να είστε μηχανικός για να το καταλάβετε αυτό. Το σκέπαστρο και οι τοίχοι δεν είναι καλά κατασκευασμένα αλλά μας εξυπηρετούν. Αν γίνει σεισμός θα πέσουν πάνω στους ανθρώπους, αν έχει ισχυρούς ανέμους θα σκοτώσουν ανθρώπους. Δεν έχουμε καταφέρει αυτό να το ελέγξουμε και να πούμε ως εδώ. Δεν γίνεται. Κάθε φορά που λέει κάποιος υπεύθυνος ‘άσε τον καημένο’, βάζει σε υποθήκη τις ζωές ανθρώπων στο μέλλον που μπορούν να σκοτωθούν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024