Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παθολογικό γέλιο : Όλα όσα γνωρίζουμε για την σπάνια πάθηση του Τζόκερ

Παθολογικό γέλιο : Όλα όσα γνωρίζουμε για την σπάνια πάθηση του Τζόκερ

Όλα όσα ξέρουμε για την σπάνια πάθηση...

Το παθολογικό γέλιο του Τζόκερ στην ταινία του Todd Philips που σπάει ταμία σίγουρα είναι ένας από τους λόγους που πολλοί χαρακτήρισαν την ταινία ως εγγυημένη επιτυχία και τον Χοακίν Φοίνιξως … ταλεντάρα.

Πρόκειται για ένα γέλιο που στην αρχή μοιάζει φυσιολογικό, αλλά στην συνέχεια σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι γέλιο ή κλάμα.

Τι είδους πάθηση όμως είναι αυτή, την οποία, για να τη μιμηθεί καλύτερα ο Phoenix πέρασε ώρες βλέποντας βίντεο με ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν.

Όσο περίεργο και εάν φαίνεται, το να γελάς ξαφνικά δίχως λόγο και χωρίς να μπορείς να σταματήσεις τότε πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή.

Σύμφωνα με το Brain ιατρική επιθεώρηση της Νευρολογίας η διαταραχή αυτή ονομάζεται ΠΓΚ (PLC (PATHOLOGICAL LAUGHTER and CRYING).

Τι είναι το PLC παθολογικό γέλιο και κλάμα;

Το PLC προκαλείται από ψευδοπρομηκική παράλυση και οφείλεται σε βλάβη του άνω κινητικού νευρώνα στη φλοιοπρομηκική οδό της πυραμιδικής οδού.  .

Οι άνθρωποι που πάσχουν από PLC καταλαμβάνονται ξαφνικά από ξαφνικές και ανάρμοστες κρίσεις γέλιου ή ξεσπάσματα κλάματος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά.  Συχνά πάσχουν επίσης από δυσκολία στη μάσηση στην κατάποση και  στην ομιλία.

Μπορούν δε τα ξεσπάσματα αυτά να επαναληφθούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Το Brain αναφέρει ότι πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή συγκινησιακού χαρακτήρα παρά για μία διαταραχή συναισθημάτων. Και αυτό γιατί δε συνδέεται με τα συναισθήματα της χαράς ή της λύπης.

Αιτίες του PLC

Εάν και υπάρχει πολύς δρόμος για να έχουμε τις απαραίτητες επιστημονικές τεκμηριώσεις, οι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανόν η PLC  προέρχεται από βλάβη στο προμετωπιαίο φλοιό.

Την περιοχή του εγκεφάλου, που μας βοηθάει να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας. Αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται, είτε με ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη ή η μανία, ενδεχομένως να παίζουν ρόλο. Επίσης ένας τραυματισμός, ή μία ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, έχει ως αποτέλεσμα τέτοιου είδους διαταραχές.

Ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη διαταραχή είναι το Αλτζχάιμερ, η Πολλαπλή Σκλήρυνση και το Πάρκινσον.

Το γέλιο μπορεί να θεωρείται ότι είναι το καλύτερο φάρμακο αλλά για αυτούς που πάσχουν από PLC, συχνά η διαταραχή αυτή, τους οδηγεί στη κατάθλιψη.

Παθολογικό γέλιο και… κοινωνική απομόνωση

Συχνά εξαιτίας των συχνών κρίσεων που εκδηλώνει ένας ασθενής, απομονώνεται από το κοινωνικό σύνολο.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι πάσχοντες δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Στηρίζονται σε συγγενείς και βοηθούς κάτι που τους δυσκολεύει σημαντικά από το να ζήσουν μία κανονική και φυσιολογική  ζωή. Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, αφορά τόσο φαρμακευτική αντιμετώπιση  με τα συνήθη αντικαταθλιπτικά όσο και ψυχοθεραπεία.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024