Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν θα αναθέσει απόψε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, τον βασικό αντίπαλο του Νετανιάχου στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία και πλέον, θα δοθεί απόψε σε κάποιον που δεν ονομάζεται Μπενιαμίν Νετανιάχου η εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ.

Βαριά ήττα για τον Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν θα αναθέσει διερευνητική εντολή στον στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, τον βασικό αντίπαλο του Νετανιάχου στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, αφού καμιά κοινοβουλευτική ομάδα δεν πρόβαλε ένσταση χθες.

Ο Ρίβλιν διευκρίνισε ότι θα κάνει δεκτό τον αρχηγό τού ακόμη πολύ νέου κόμματος Μπλε και Λευκό, στις 19:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Ο 70χρονος Νετανιάχου αναγκάστηκε προχθές Δευτέρα να επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο, αφού αποδείχθηκαν άκαρπες όλες οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει ικανή στήριξη (60+έδρες) στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, ώστε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Επρόκειτο για βαριά ήττα για τον ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο που δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από πρόωρες εκλογές. Το Ισραήλ συνεχίζει να βιώνει, κατά πολλούς, πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο.

Εντός 28 ημερών

Ο κεντρώος Γκαντς θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να ολοκληρώσει τη δύσκολη αποστολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν αποτύχει — θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ίδιους περιορισμούς που είχε και ο Νετανιάχου — ο πρόεδρος θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κνέσετ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κοινοβούλιο των 120 μελών έχει τη δυνατότητα να προτείνει εκείνο εντολοδόχο πρωθυπουργό, με προϋπόθεση την εξασφάλιση 61 ψήφων. Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει στη διάθεσή του 21 ημέρες για να προσπαθήσει με τη σειρά του να σχηματίσει κυβέρνηση και αν αποτύχει, η Κνέσετ θα είναι υποχρεωμένη να διαλυθεί και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ο Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός που παρέμεινε περισσότερο από κάθε άλλον — 13 χρόνια, τα 10 συναπτά — στο αξίωμα στην ιστορία του Ισραήλ, οδήγησε τη χώρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου για να παραμείνει στην εξουσία, αψηφώντας τις έρευνες σε βάρος του για υποθέσεις διαφθοράς. Αλλά τις κέρδισε ο Γκαντς, χωρίς πάντως να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που θα του επέτρεπε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Είμαστε αισιόδοξοι»

«Είμαστε πάντοτε αισιόδοξοι, είναι τρόπος ζωής», διαβεβαίωσε χθες ο Γκαντς, μιλώντας στην ισραηλινή δημόσια τηλεόραση από τη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου του.

Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Γκαντς, νέο πολιτικό, ότι τορπίλισε τις προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το Λικούντ, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, προσπάθησε να πείσει το Μπλε και Λευκό του Γκαντς να δεχθεί τον συμβιβασμό που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Ρίβλιν: οι Νετανιάχου και Γκαντς θα εναλλάσσονταν στην προεδρία της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός ε.α. απέρριψε το ενδεχόμενο, αφού το κόμμα του εξασφάλισε στις εκλογές 33 έδρες έναντι 32 του Λικούντ και άρα, έκρινε, ότι εκείνος έπρεπε να ονομαστεί νέος πρωθυπουργός. Τονίζει πως θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με «φιλελεύθερη» κατεύθυνση, κάτι που εξ ορισμού αποκλείει τα υπερορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα που τα τελευταία χρόνια συγκυβερνούσαν με τον Νετανιάχου.

Αποκλειόμενης της συμφωνίας με το Λικούντ, ο Γκαντς ενδέχεται να αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με στήριξη από ισραηλινούς άραβες κοινοβουλευτικούς — ουδέποτε έχει προκληθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ισραηλινή αραβική πολιτική παράταξη. Αλλά αυτό ενέχει πολλά ρίσκα για τον ίδιο και για κάθε ισραηλινό άραβα πολιτικό που θα το δεχθεί.

Το ιστορικό προηγούμενο…

Την προηγούμενη φορά που είχε ανατεθεί εντολή σε άλλο πολιτικό πρόσωπο να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ, το ημερολόγιο έγραφε 2008. Η Τζίπι Λίβνι, η άλλοτε υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Καντίμα, κόμματος που δεν υπάρχει πλέον, είχε αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και είχε αποτύχει.

Προκηρύχθηκαν εκλογές, διεξήχθησαν το 2009, και τις κέρδισε ο Νετανιάχου. Η Λίβνι ουδέποτε κατάφερε έκτοτε να βγει από το περιθώριο της πολιτικής σκηνής — προηγούμενο που ασφαλώς ο Νετανιάχου δεν έχει ξεχάσει.

Η ισραηλινή πολιτική τράπουλα ίσως ξαναμοιραστεί όταν ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ ανακοινώσει εάν πράγματι θα απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Η οριστική απόφασή του αναμένεται να αποκαλυφθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr