Η πρόταση της κυβέρνησης που θα δοθεί για περαιτέρω διαβούλευση, θα βασίζεται στους άξονες της καταρχήν συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στη διακομματική επιτροπή, δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Την ερχόμενη Παρασκευή  δεσμεύτηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ότι θα παραδώσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη, το προσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο θα βασίζεται στους κανόνες και στις αρχές της διακομματικής συμφωνίας.

Στόχος είναι τα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης να ενημερωθούν, να το αξιολογήσουν και παράλληλα να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα συζητηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα για τη ψήφο των αποδήμων, με μία πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση.

«Πρέπει η συνταγματική πρόταση να είναι αρκετά ευρύχωρη ώστε να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να θέτει ζητήματα και κυρίως για τους όρους περιορισμού και διευκόλυνσης της ψήφους», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.  Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα καταθέσει και το σχέδιο νόμου.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης που θα δοθεί για περαιτέρω διαβούλευση, θα βασίζεται στους άξονες της καταρχήν συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στη διακομματική επιτροπή και αφορούν την ισοτιμία της ψήφου και τον αριθμό των εκλογέων του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για το ψηφοδέλτιο επικρατείας, το οποίο θα είναι διευρυμένο με 15 από 12 βουλευτές, ενώ όλα τα κόμματα που λαμβάνουν το εκλογικό όριο του 3% θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν βουλευτή προερχόμενο από την ομογένεια.

Γεραπετρίτης : Είναι μια σπάνια κοινοβουλευτική ευκαιρία

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «ένα εθνικό θέμα που φαίνεται να λύνεται μετά από 45 χρόνια και που η παρούσα Βουλή αφού περάσει το νόμο θα αισθάνεται περήφανη».

«Έχουμε ένα μοναδικό για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, μια σπάνια ευκαιρία να μπορέσουμε να κλειδώσουμε ένα εθνικό ζήτημα με την Αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία με ανοικτή την αναθεωρητική συζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ όσον αφορά τη συνταγματικότητα του νόμου επισήμανε: «Με τους 300 βουλευτές να ψηφίζουν δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαστήριο που θα επιδείξει ακτιβισμό. Σε 45 χρόνια δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί από όλα τα μέλη. Αυτό δεν μπορεί παρά να απηχεί τη λογική μιας ισχυρής νομιμοποίησης που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δικαστήριο θα ακροβατούσε σε νομικό ακτιβισμό».

«Για μια πολύ μεγάλη νίκη των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα», έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας. «Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε μια πλατιά συναίνεση έχοντας ισχυρό ότι το άρθρο 54 του Συντάγματος είχε μείνει ανοικτό ώστε την Τετάρτη να δώσουμε σε αυτή και ένα συνταγματικό έρεισμα», συμπλήρωσε ο κ. Τζαβάρας.

«Όσο ευρύτερη είναι η διάταξη στο άρθρο 54 τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια δίνει στο νομοθέτη» επισήμανε η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και μίλησε για τεράστια επιτυχία όλων των κομμάτων και ένα μήνυμα ισχυρό προς Έλληνες του εξωτερικού ότι τους υπολογίζουμε.

«Μας επιτρέπει να συναντήσουμε μια άλλη Ελλάδα την οποία είχαμε ξεχάσει», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Δρίτσας: Μπήκαμε σε θετική διαδρομή

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι «φαίνεται να μπήκαμε σε μια θετική διαδρομή, ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί 10ετίες». «Ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν. Φαίνεται όμως ότι επικρατεί η λογική σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, που πρέπει να επιδιώξουμε να δώσουμε λύση και να μην αρνηθούμε στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Υπάρχουν όμως λεπτά ζητήματα συνταγματικής τάξης και πρέπει να σκεφτούμε ακόμα καλύτερα για να δημιουργήσουμε ένα πιο στέρεο έδαφος», είπε ο κ. Δρίτσας.

Λοβέρδος : Προσοχή στους περιορισμούς

Ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι πρέπει η ερμηνευτική προσθήκη να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και οι περιορισμοί που θα μπουν να ισορροπούν στην αρχή της αναλογικότητας και να κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «ο νόμος θα κριθεί για αντισυνταγματικότητα στους περιορισμούς και πρέπει η εισαγωγή τους να καλύπτει τις επιλογές του νομοθέτη».

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η νέα ρύθμιση «θα δίνει τη δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να ρυθμίσει με τρόπο που δεν θα χρειάζεται καν συνταγματική αναθεώρηση γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση, δεν επηρεάζει τον τρόπο και τη φύση αλλά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».  «Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Εκ του περισσού θα τεθεί ρητή συνταγματική ρύθμιση στη διάταξη 54.1 και 51.4 ώστε να προβλεφθεί μεγαλύτερη άνεση στον κοινό νομοθέτη για να θέσει τα ζητήματα του εκλογικού δικαιώματος», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Πετύχαμε να επικρατήσει η σοφία της κοινής λογικής. Δηλαδή η επιθυμία όλων των πτερύγων να βρούμε μια λύση ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία χωρίς να αλλοιώσουμε τους στοιχειώδους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το πραγματικό μήνυμα είναι ότι η ελληνική Βουλή βουλεύεται για να βρει πραγματικές λύσεις που δεν θα τις πάρει ο πρώτος άνεμος και θα τις πετάξει στο καλάθι των αχρήστων», σχολίασε ο κ. Δρίτσας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr