«Καμπανάκι» χτυπάει με ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη, το Κτηματολόγιο σε όσους δεν έσπευσαν μέχρι τώρα. Επισημαίνει ότι δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων. Η προθεσμία εκπνέει σε 17 περιοχές της χώρας στις 31 Οκτωβρίου.

«Καμπανάκι» χτυπάει με ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη, το Κτηματολόγιο σε όσους δεν έσπευσαν μέχρι τώρα.

Επισημαίνει ότι δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων.

Η προθεσμία εκπνέει σε 17 περιοχές της χώρας στις 31 Οκτωβρίου.

Καμία παράταση από το Κτηματολόγιο

«Καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το Κτηματολόγιο στην ανακοίνωσή του, καλώντας τους πολίτες «να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας».

Το Κτηματολόγιο ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι η  «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».

Για ποιες περιοχές εκπνέει η προθεσμία

Οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες λήγει η διορία εμπρόθεσμων δηλώσεων έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 είναι:

Δράμας – Ξάνθης
Θάσου – Ροδόπης
Γρεβενών
Ιωαννίνων
Βοιωτίας – Φωκίδας
Ευρυτανίας – Φθιώτιδας
Αιτωλοακαρνανίας
Ηλείας
Αρκαδίας
Λασιθίου
Ηρακλείου 1
Δυτικής Αττικής
Μαγνησίας

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις από το Κτηματολόγιο στις εν λόγω περιοχές οι δηλώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τον συμβατικό στόχο του 55% μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης.

Στο 68% η προσέλευση στην Χαλκιδική

Με βάση άλλα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κτηματολόγιο, για την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής (η προθεσμία έληξε στις 14 Οκτωβρίου) το συνολικό ποσοστό δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης», ξεπέρασε το 68%.

…στο 78% στη Λάρισσα και στο 97% σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο

Αναφορικά με τις δηλώσεις στις περιφερειακές ενότητες που η προθεσμία έληξε νωρίτερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, τα ποσοστά συλλογής συνεχώς βελτιώνονται. Ήδη το συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης» φτάνει στο 68% με ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες.

Το κτηματολόγιο επισημαίνει ότι στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος το συνολικό ποσοστό δηλώσεων αγγίζει το 97% ενώ στη Λάρισα ξεπέρασε το 78%.

Τον Σεπτέμβριο επίσης σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή δικαιωμάτων για το 2019, ξεπερνώντας τις 700.000.

Διευκολύνσεις

Σε περίπτωση που έχετε καθυστερήσει την υποβολή της ακίνητης περιουσίας σας, και σπεύσετε τις τελευταίες ημέρες, το Κτηματολόγιο υπενθυμίζει ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τις εξής διευκολύνσεις, που εφαρμόζονται:

διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσετε την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους Αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.

-Εναλλακτικά της επίσκεψης στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

-Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.

-Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 αλλά και να συνδεθούν με την επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr