Το κτηματολόγιο φέρνει πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιους αφορά

Μπορεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να σπεύδουν στους δήμους για να… αποκαλύψουν τα «κρυμμένα» τετραγωνικά, πλην όμως το κόστος για την οικειοθελή δήλωση για το κτηματολόγιο εκτοξεύεται στα ύψη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών σε παρέμβασή της για το θέμα επισημαίνει την επιβάρυνση που έρχεται αναδρομικά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, προτείνει για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων χώρων που δεν έχουν δηλωθεί στους ΟΤΑ να καθοριστεί συγκεκριμένη προθεσμία οικειοθελούς δήλωσης των εμβαδών των χώρων αυτών από τους ιδιοκτήτες τους στους Δήμους, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, πρόστιμα κ.λπ. ώστε να αρχίσει η άμεση συνείσπραξή τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Απλώς θα πληρώνουν από εδώ και στο εξής τα πραγματικά τέλη που αντιστοιχούν, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.

Η πρόταση για Κτηματολόγιο και τετραγωνικά

Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ, όπως ανέφερε ο κ. Παραδιάς έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα δημοτικά τέλη αδήλωτων εμβαδών «νομιμοποιημένων» ακινήτων, της δήλωσης κενών και μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 31.12.2019, της άρσης των πολυετών δεσμεύσεων ακινήτων από τους ΟΤΑ και της περιέλευσης στους ΟΤΑ των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων κατά την εξελισσόμενη διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Εκτός, όμως, από τα αναδρομικά τέλη ακινήτων και τα νέα τέλη από την αύξηση του εμβαδού ακινήτων, οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2020 και από νέα προσαύξηση του ΤΑΠ.

Και αυτό, διότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόκειται να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει ότι θα τροποποιηθούν οι τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή των τελών από τους δήμους, εκτός και εάν οι τελευταίοι αποφασίσουν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα το ΤΑΠ.

Σήμερα, το τέλος υπολογίζεται ως εξής: εμβαδόν ακινήτου x τιμή ζώνης x συντελ. παλαιότητος x συντελ. ΤΑΠ 0,35 τοις χιλίοις.

Ο προϋπολογισμός

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι αυξημένα κατά 145 εκατ. ευρώ λόγω ενίσχυσής τους από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Και πρόστιμα

Με «τσουχτερά» πρόστιμα θα βρεθούν αντιμέτωποι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας, καθώς με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Με αυτό τον τρόπο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του κτηματολογίου, προκειμένου να εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και τα εμπράγματα δικαιώματα, σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως. Θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις των στοιχείων του κτηματολογίου, με τα όσα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ενδείξεις ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, είτε αποκρύπτοντας ακίνητα, είτε δηλώνοντας άλλα στοιχεία, π.χ. λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Με αυτό τον τρόπο, είναι μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο φόρος μεταβίβασης.

Με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τόσο οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική αξία των ακινήτων, όσο και εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αλλά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οσοι πιαστούν στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

– Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

– Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.

– Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr