Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες απειλές Ερντογάν για Συρία : Θα συνεχίσουμε αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις

Νέες απειλές Ερντογάν για Συρία : Θα συνεχίσουμε αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η τουρκική στρατιωτική θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» - Οι βολές προς Μακρόν και τα αγκάθια της συνάντηση με Πούτιν

Νέες απειλές -δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα- για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εκτόξευσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο εμπρηστικών δηλώσεων μερικές μόνο ώρες προτού λήξει η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ο τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η τουρκική στρατιωτική θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας».

Την ίδια ώρα δε, επιχείρησε να απαντήσει στις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος ακόμα και για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τόνισε ο Ερντογάν λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι.

Διαβάστε επίσης: Προκαλεί η Τουρκία – «Αχάριστοι οι Ευρωπαίοι, μας χρωστούν χάρη για τη Συρία» 

Ζητά πλήρη απόσυρση, αλλιώς…

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Το παρακολουθούμε στενά. Η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει πλήρης απόσυρση» τόνισε, ενώ εξήγησε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Πούτιν.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την απόσυρση της YPG από τις περιοχές όπου βρίσκεται το καθεστώς» εξήγησε ο τούρκος πρόεδρος. «Ελπίζουμε να απαλλάξουμε την περιοχή αυτή από τη μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Σκληρό πόκερ στη Συρία – Τι παιχνίδια παίζουν Τούρκοι, Ρώσοι και Αμερικανοί 

Βολές κατά Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να συμφωνήσει σε νέα κατάπαυση του πυρός.

«Δεν έχω λάβει μια τέτοια πρόταση από τον Μακρόν. Ο Μακρόν συναντάται με τρομοκράτες και επέλεξε αυτό τον τρόπο για να μας ενημερώσει για την πρόταση των τρομοκρατών» τόνισε μετά τη συνομιλία που είχε ο γάλλος πρόεδρος με τον Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Μακρόν τόνισε «τη σημασία της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός».

Η συνάντηση με Πούτιν και τα «αγκάθια»

Η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους ξεκινά στο Σότσι περίπου στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπόλους, συνέδραμε τους Κούρδους και ανακατέλαβε περιοχές που έλεγχαν αυτοί, ανατρέποντας τα σχέδια της Άγκυρας.

Μέχρι πρότινος ο Ερντογάν ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 120 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Όμως, σε δηλώσεις του προ ημερών υπογράμμισε πως η Τουρκία θέλει η ασφαλής ζώνη της να φτάσει έως τα 444 χλμ., από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ.

Η… διευρυμένη αυτή ζώνη του Ερντογάν περιλαμβάνει τις πόλεις Μάνμπιτς, Κομπάνι και Καμισλί. Τρεις πόλεις που ελέγχει ο συριακός στρατός, με τις… ευλογίες του Πούτιν.

Εκεί λοιπόν τίθεται το ερώτημα: τι θα ζητήσει ο Πούτιν αν και εφόσον αποφασίσει να σπαταλήσει δυνάμεις και οικονομικό κόστος για να τους πείσει να το κάνουν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024