«Έχουμε μια κοινωνία που για πρώτη φορά συνειδητοποιεί τις αρετές της ιδιωτικής οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε επιτέλους ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα.

Στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει επενδύσεις και να ενισχύσει την οικονομία αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγοντας σε ιδεολογικοπολιτικά συμπεράσματα.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια βίαιη περίοδος ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας κατά το διάστημα της οποίας κατέρρευσαν μύθοι της Αριστεράς αλλά και μύθοι μακροχρόνιοι, όπως το ότι να είσαι κερδοσκόπος είναι κακό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για «μεταστροφή» της ελληνικής κοινωνίας, που «για πρώτη φορά συνειδητοποιεί τις αρετές της ιδιωτικής οικονομίας».

Στο ίδιο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης βρισκόταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που τόνισε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης και τη Δικαιοσύνης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανοποιητικός ρυθμός μεγέθυνσης μακροχρόνια.

«Έχει έρθει η ώρα επιτέλους να σκεφτούμε σε ποιον κόσμο ζούμε»

«Εμείς, έχουμε την όρεξη αυτή την ευκαιρία που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και η ιστορία να την αξιοποιήσουμε» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας».

«Όλες οι κυβερνήσεις που θέλουν να προσελκύσουν μεγάλες ξένες επενδύσεις αναλόγως του μεγέθους της επένδυσης νομοθετούν εντελώς ξεχωριστά», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έχει έρθει η ώρα επιτέλους στην Ελλάδα να σκεφτούμε σε ποιον κόσμο ζούμε, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας και πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.»

» Προσωπικά θεωρώ πως ζούμε σε μια – γι’ αυτό το πράγμα – καταπληκτική εποχή στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερη (…) Είμαι τυχερός που είμαι υπουργός τώρα -και θα καταπλήξω τον κ. Χουλιαράκη (σ.σ. συμμετείχε στο ίδιο πάνελ), για τον οποίο θέλω να πω δημοσίως ως Έλληνας πολίτης και πολιτικός, θεωρώ θετική τη συμβολή του στο να είναι η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να είναι σήμερα σε ένα καλύτερο σημείο απ’ ό,τι στο παρελθόν – είναι πολύ καλό για μένα που είμαι υπουργός γιατί έπομαι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Το α’ εξάμηνο 2015 βίαιη περίοδος ωρίμανσης της κοινωνίας»

Ο υπουργός επισήμανε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια βίαιη περίοδος ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας κατά το διάστημα της οποίας κατέρρευσαν μύθοι της αριστεράς αλλά και μύθοι μακροχρόνιοι, όπως το ότι να είσαι κερδοσκόπος είναι κακό» και σημείωσε ότι «ο κυριότερος λόγος που καθυστερήσαμε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα να βγούμε από την κρίση και από τα προγράμματα, είναι πέραν του ότι είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα από τα άλλα κράτη ότι δεν μπορέσαμε ως κοινωνία να συνεννοηθούμε στα προφανή».

Μιλώντας για τη «μεταστροφή» της ελληνικής κοινωνίας έδωσε και παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στην προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι της πόλης έχοντας τη δεσμευτική προσφορά της εταιρείας Hutchison (550 εκατ. ευρώ), για το μισό λιμάνι.

«Εδώ έγινε ο χαμός. Κατέβηκε η πόλη στο λιμάνι (..) Έφυγε η Hutchison, πήρε το λιμάνι της Σμύρνης», είπε ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι «ως αποτέλεσμα έπειτα από δέκα χρόνια περίπου δώσαμε όλο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα μισά λεφτά».

Περί αρετών της ιδιωτικής οικονομίας

Ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε μια κοινωνία που για πρώτη φορά συνειδητοποιεί τις αρετές της ιδιωτικής οικονομίας», συμπληρώνοντας πως «οι Έλληνες για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική τους ιστορία έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλα όσα πίστευαν ως εύκολες λύσεις της αριστεράς δεν υπάρχουν».

Οπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε επιτέλους ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα (…) αλλά μετά από μια δεκαετή κρίση έχει και ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να μπορέσουμε και να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε».

«Τώρα όλοι καταλαβαίνουμε ότι η επιτυχία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αύξησης του ΑΕΠ (…) θα είναι επιτυχία της Ελλάδας και των παιδιών μας. Και αν θέλουμε να αρχίσουν να επιστρέφουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ένας τρόπος μόνο υπάρχει, η δημιουργία στην Ελλάδα καλοπληρωμένων και με προοπτικές θέσεων εργασίας».

Χουλιαράκης: Το κλειδί είναι η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, της Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εκτίμησε ότι βραχυχρόνια ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% και επισήμανε ότι «μακροπρόθεσμα ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης (σύμφωνα με τις) προβλέψεις των διεθνών οργανισμών είναι δυσοίωνες.»

» Το μεγάλο στοίχημα, το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς ο ρυθμός μεγέθυνσης μακροχρόνια θα κινηθεί στην περιοχή μεταξύ 1,5% με 2%, είναι μια διαφορά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι χρήσιμο για βιοτικό επίπεδο, για ευημερία της χώρας αλλά και την εξάλειψη κινδύνων που πηγάζουν από το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στη σημασία των θεσμών για την οικονομική ανάπτυξη, εξηγώντας ότι όταν αναφέρεται σε θεσμούς μιλά για κανόνες δικαίου, δικαιώματα ιδιοκτησίας και ισονομία, ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, διαφάνεια, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και (μείωση) της γραφειοκρατίας.

Το κλειδί – είπε ο κ. Χουλιαράκης – είναι η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, της Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr