Το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αδρανές και περίπου 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε ανεπαρκή φυσική δραστηριότητα

Είναι ξεκάθαρο ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, αναφέρει μεταξύ άλλων η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας – υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, δρ Αθηνά Χριστοπούλου, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

Η δρ Χριστοπούλου, που είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O Hellas, παραχώρησε συνέντευξη με αφορμή το μήνα που διανύουμε και είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που έχουν καταγράψει θανάτους ανθρώπων με διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις και έδειξαν ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας κατά την άσκηση της εργασίας, ανέφερε η δρ Χριστοπούλου.

Τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως λόγω ανεπαρκούς φυσικής δραστηριότητας

«Έτσι ξεκίνησε […] μια σειρά πολλών επιδημιολογικών μελετών, που εξέτασαν το ρόλο της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου και πλέον υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που γράφουν πια παγκόσμια ότι η άσκηση πρέπει να συνταγογραφείται όπως ακριβώς και τα φάρμακα».

Και γίνονται πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζει η ογκολόγος, επισημαίνοντας ότι η άσκηση έχει μηδενική οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, παρουσιάζει δεδομένα που δείχνουν σε διεθνές επίπεδο τη σπουδαιότητα της καλής φυσικής κατάστασης.

«Το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αδρανές και περίπου 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε ανεπαρκή φυσική δραστηριότητα».

Οι γυναίκες που έχουν νοσήσει και γυμνάζονται ζουν πολύ περισσότερο

Όσον αφορά την άσκηση κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών, η κυρία Χριστοπούλου επισημαίνει ότι είναι πλέον εφικτή, γιατί έχουν αλλάξει και οι θεραπείες.

«Όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα στοχεύουν στην ποιότητα ζωής, άρα στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Σίγουρα μια γυναίκα που κάνει χημειοθεραπεία θα νιώσει καταβολή, θα νιώσει μια αδυναμία, αλλά αυτό ξεπερνιέται. Και πια έχει φανεί και από τις μελέτες ότι οι γυναίκες που ασκούνται και δεν καπνίζουν, ενώ έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ζουν πολύ περισσότερο, σε αντίθεση με τις γυναίκες που πάσχουν και συνεχίζουν να καπνίζουν, να μην τρέφονται σωστά και να μην γυμνάζονται».

Ο καρκίνος του μαστού πολύ σύντομα θα είναι χρόνια νόσος

Σχετικά με τις θεραπευτικές εξελίξεις η κ. Χριστοπούλου υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε όλα τα στάδια.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε στα χέρια μας εργαλεία, γονιδιακές υπογραφές, οι οποίες μας ξεκαθαρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ μεγάλη ασφάλεια ποιες είναι εκείνες οι γυναίκες που θα ωφεληθούν από τη χορήγηση χημειοθεραπείας και ποιες όχι. Κάποτε τις βάζαμε όλες στον ίδιο κουβά και κάναμε χημειοθεραπεία, γιατί δεν ξέραμε. Τώρα υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, το σκορ υποτροπής που λέμε εμείς, και γνωρίζουμε ποια θεραπεία ωφελεί την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στο μεταστατικό στάδιο μάλιστα είναι τέτοια η πρόοδος, που πιστεύουμε ότι και ο καρκίνος μαστού, αν δεν έχει γίνει ήδη, πολύ σύντομα θα είναι χρόνια νόσος. Κι αυτό γιατί πλέον υπάρχουν υποομάδες ασθενών στο μεταστατικό στάδιο, που μπορούν να ξεπεράσουν τα πεντέμισι χρόνια με τις νέες θεραπείες. Είτε είναι στοχευμένες είτε ορμονοθεραπεία σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, κάποια από τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς τη φυσική πορεία της νόσου».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr