Πριν την πορεία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια όπου μίλησε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του γραφείου περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαδήλωση-πικετοφορία της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο κέντρο της Αθήνας, περιεχόμενο της οποίας ήταν η καταδίκη της τρίτης κατά σειρά εισβολής του τουρκικού στρατού στην Συρία, η έκφραση αλληλεγγύης στον συριακό και τον κουρδικό λαό και η απαίτηση για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Της διαδήλωσης προηγήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια όπου μίλησε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του γραφείου περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Όπως είπε η νέα εισβολή της Τουρκίας στην Β. Συρία εντάσσεται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και «όχι υπό το πρίσμα που έντεχνα προβάλλεται από διάφορους για το κακό Σουλτάνο Ερντογάν».

«Αυτή η στρατιωτική επιχείρηση δείχνει τις αχόρταγες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης, που εξυπηρετεί ο Ερντογάν που προσδοκά να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο συριακό έδαφος» πρόσθεσε.

Τουρκική επιθετικότητα

«Η Τουρκία δεν κλιμακώνει την επιθετικότητά της για «εσωτερική κατανάλωση», ούτε ακολουθεί «λάθος πολιτική», ή είναι «απομονωμένη», όπως υποστηρίζουν τα αστικά κόμματα.

Η Τουρκία, ως ισχυρή ΝΑΤΟϊκή δύναμη, έχει επιθετικούς στόχους. Προχωρά στην πράξη τη διχοτόμηση της Κύπρου, διεκδικεί στο Αιγαίο, απειλεί, πιέζει για συνδιαχείριση και διαμορφώνονται όροι ακόμα και για θερμό επεισόδιο. Την ίδια ώρα επεκτείνεται στη Συρία, παρεμβαίνει στο Ιράκ και τη Λιβύη, δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, στη Σομαλία κ.α. Όλα δηλαδή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την αναβάθμιση της θέσης της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα» επισήμανε ο Π. Μαρκομιχάλης.

Είπε ότι «αυτή η στρατιωτική τουρκική εισβολή δεν θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το πράσινο φως στις ΝΑΤΟικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει πόσο έωλοι είναι οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την επίσκεψη Πομπέο και τον δήθεν ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ για το ότι οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελούν παράγοντες που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών».

Για τη συμφωνίας εκεχειρίας

Αναφορικά με την επιτευχθείσα «συμφωνίας εκεχειρίας» τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν, καθώς η εξέλιξη αυτή είναι «μέρος ευρύτερων αντιλαϊκών διεργασιών που αφορούν ολόκληρη την περιφέρεια, για τα οποία οι ΗΠΑ παζαρεύουν σκληρά με την Τουρκία σε πολλά κρίσιμα μέτωπα, από την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, μέχρι τη στάση απέναντι στο Ιράν και φυσικά τη Ρωσία.»

«Σε αυτό το κουβάρι των εξελίξεων και ανταγωνισμών συμμετέχει και η Ελλάδα με συγκεκριμένο καταμερισμό, που την καθιστά μαγνήτη κινδύνων, είτε στην περίπτωση που εμπλακεί σε μια πιο γενικευμένη σύγκρουση συμφερόντων των ΗΠΑ με την Τουρκία αλλά και όσο αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε Αιγαίο ακόμα και στη Θράκη που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ενός μελλοντικού συμβιβασμού» πρόσθεσε.

Επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην αστική τάξη και τα κόμματά της για την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια η οποία «ενισχύεται μέσα από τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τους Αμερικανούς που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση ΝΔ σήμερα, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων την πρόσφατη ανανέωση και επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ.»

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας

Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα προκλητικούς τους ισχυρισμούς «πως το βάθεμα της σχέσης της Ελλάδας με τους φονικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, την ασφάλεια του λαού μας και των άλλων λαών».

«Αυτό που τώρα επείγει είναι να εκφραστεί ολόψυχα η αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας, να καταδικαστούν η τουρκική δολοφονική εισβολή και οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που την ενθάρρυναν.

Να απαιτήσει ο λαός καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να ακυρωθεί η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ» κατέληξε στην ομιλία του ο Π. Μαρκομιχάλης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr