Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οριστική συμφωνία για το Brexit

Οριστική συμφωνία για το Brexit

Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν σε συμφωνία επί της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση.

Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν σε συμφωνία επί της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε επιστολή καθώς και τα νέα κείμενα της Συμφωνίας Αποχώρησης και της Πολιτικής Διακήρυξης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εισηγούμενος αυτά να εγκριθούν από τους «27» στη συνεδρίασή τους σήμερα το απόγευμα.


Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για «καταπληκτική συμφωνία» και κάλεσε τους βρετανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον αν ο κ. Τζόνσον έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να περάσει τη συμφωνία, καθώς το βορειοϊρλανδικό DUP επέμενε μέχρι και πριν από λίγο στις αντιρρήσεις του.

Διαβάστε επίσης: Τα επόμενα βήματα και τα «αγκάθια» της συμφωνίας του Brexit

Η Τουρκία

Την ίδια στιγμή, μία δύσκολη ισορροπία επιδιώκει να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε σχέση με την Τουρκία ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, το ζήτημα της Τουρκίας θα απασχολήσει τους ηγέτες στο δείπνο της Πέμπτης, με τρεις ουσιαστικά πτυχές: την εισβολή της στη Βόρεια Συρία, το Προσφυγικό και τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι ηγέτες δεν πρόκειται να υπεισέλθουν σε νέα συζήτηση επί κυρώσεων, καθώς ως φαίνεται καλύπτονται από τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Ιδιαίτερα σε σχέση με το εμπάργκο όπλων, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα των κρατών – μελών. Αναφορικά με το Προσφυγικό, επισημάνθηκε ότι η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και το εν λόγω ζήτημα αποτελεί κρίσιμο κρίκο αυτής της στρατηγικής σχέσης.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της διεύρυνσης, είναι σαφές ότι το Παρίσι δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του για αλλαγή στη μεθοδολογία της διεύρυνσης. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται αρνητικό στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Αλβανία.

«Το ζήτημα της έναρξης συνομιλιών έχει φορτιστεί συναισθηματικά σε υπερβολικό βαθμό» τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως πρόσθεσε, η χορήγηση ημερομηνίας για έναρξη συνομιλιών δεν σημαίνει και αυτό έναρξη της διαδικασίας.

Αυτή εκκινεί μετά από την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη που δεν αναμένεται παρά εντός του 2020. Εξέφρασε μάλιστα την απορία, σε μία έμμεση «μομφή» προς τη Γαλλία, για ποιον λόγο δεν έθεσε το ζήτημα μίας νέας μεθοδολογίας όταν είχε διεξαχθεί ανάλογη συζήτηση τον περασμένο Ιούνιο. Ο ίδιος αξιωματούχος είχε μόνο θερμά λόγια να πει για τη Βόρεια Μακεδονία και τα όσα έχει καταφέρει ως τώρα – με έμφαση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024