Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκτροπα στις διαδηλώσεις για την απόσχιση της Καταλονίας

Έκτροπα στις διαδηλώσεις για την απόσχιση της Καταλονίας

Οι εικόνες από την Καταλονία τις τελευταίες μέρες τρομάζουν. Λάστιχα και σκουπιδοντενεκέδες που φλέγονται, κουκουλοφόροι και αντιπαραθέσεις με αστυνομικούς. Η Καταλονία σύντομα και πάλι υπό αναγκαστική διοίκηση;

Από την περασμένη Δευτέρα χιλιάδες άνθρωποι είναι και πάλι στους δρόμους της Καταλονίας διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη των αρχηγών του αυτονομιστικού κινήματος. Σε πέντε πόλεις της Καταλονίας διαδήλωσαν και την Τετάρτη πολυάριθμοι πολίτες στις «πορείες για την ελευθερία», όπως αποκαλούνται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ειρηνικές, ενώ το βράδυ σημειώθηκαν και πάλι βίαια επεισόδια, όπως και τις προηγούμενες μέρες. Το πρωί της Πέμπτης ο αυτονομιστής τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κιμ Τορά καταδίκασε τα έκτροπα δηλώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν αμέσως» και ότι δεν υπάρχει λόγος για βανδαλισμούς και επεισόδια.

Μόνο την Τρίτη συνελήφθησαν 51 άτομα και τουλάχιστον 125 τραυματίστηκαν σύμφωνα με την ισπανική τηλεόραση. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και πολλοί αστυνομικοί. Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και σκουπιδοντενεκέδες και πετούσαν βόμβες μολότοφ.

Και η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε τα επεισόδια. «Είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ειρηνικό κίνημα αλλά με ένα κίνημα, το οποίο κατευθύνεται από ομάδες που επιδιώκουν τη βία και παρενοχλούν την ειρηνική συνύπαρξη στην Καταλονία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Καταδίκη της βίας από τους αρχηγούς του αποσχιστικού κινήματος

Στο μεταξύ υπουργός Εσωτερικών ωστόσο Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα διέψευσε τα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, η κεντρική κυβέρνηση θα ενεργοποιούσε και πάλι το άρθρο 155 του Συντάγματος. Το άρθρο προβλέπει  ότι η Καταλονία θα βρισκόταν υπό αναγκαστική διοίκηση. Τον Οκτώβριο του 2017 η τότε συντηρητική κυβέρνηση έκανε χρήση του συγκεκριμένου άρθρου εξαιτίας του παράνομου δημοψηφίσματος με θέμα την απόσχιση της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης PP για να συζητήσουν γύρω από τις εξελίξεις στην Καταλονία. Αμέσως μετά ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως «δεν αποκλείει κανένα σενάριο». Εάν όμως ο Σάντσεθ πράγματι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 δεν είναι σαφές.

Οι αρχηγοί του αποσχιστικού κινήματος που καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης σε μακροχρόνιες ποινές πήραν αποστάσεις πάντως από τα βίαια επεισόδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την πλευρά του και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Καταλονίας Οριόλ Χουνγκέρας, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνων, έγραψε στο twitter: «Όλη μας η υποστήριξη για τις κινητοποιήσεις και τις ειρηνικές πορείες. Η βία δεν μας αντιπροσωπεύει».

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλος Πουτζδεμόν το 2017 διέφυγε στο Βέλγιο και δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Η ισπανική δικαιοσύνη ενεργοποίησε και πάλι ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών»

Η Νότιγχαμ Φόρεστ με ανακοίνωσή της ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών στο χθεσινό παιχνίδι με την Έβερτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024