Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λεπτές ισορροπίες στη Συρία : Στο Κομπάνι ο Άσαντ με τις «πλάτες» του Πούτιν

Λεπτές ισορροπίες στη Συρία : Στο Κομπάνι ο Άσαντ με τις «πλάτες» του Πούτιν

Στο Κομπάνι φέρεται να εισήλθαν, μετά τις πόλεις Μάντζιμπ και Ράκα, ο συριακός στρατός, που υποστηρίζεται από τους Ρώσους, οι οποίοι βρίσκονται έξω από την πόλη

Στο Κομπάνι φέρεται να εισήλθαν, μετά τις πόλεις Μάντζιμπ και Ράκα, ο συριακός στρατός, που υποστηρίζεται από τους Ρώσους, οι οποίοι βρίσκονται έξω από την πόλη.

Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες ότι τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα εισήλθαν τόσο στην πόλη Μαντζίμπ, όσο και στην πόλη Ράκα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Δαμασκού και Κούρδων.

Με την κίνηση αυτή, η συμμαχία συριακού και ρωσικού στρατού ώθησε προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν έξω από το Κομπάνι»

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.

Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Έκανε πίσω ο Ερντογάν

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε επιχειρήσει… υποχώρηση τόσο από το Μάνμπιτζ, όσο και από το Κομπάνι.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «για εμένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (σ.σ.: του Άσαντ) στη Μανμπίτζ, αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ.: εννοεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG) . Εγώ είπα στον Πούτιν «αν εσείς απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση». Για το Κομπάνι ο Τραμπ μου είπε «μην το χτυπήσετε». Του είπαμε ότι απλά το έχουμε περικυκλώσει. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι».

Ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας απλώς ενεπλάκησαν σε μια επιχείρηση στα περίχωρα του Κομπάνι, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επέμβασης σε περίπτωση που υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις.

«Η Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» διαβεβαίωσε η Τουρκία

Η Τουρκία διαβεβαίωσε την Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ως θέμα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, δήλωσε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε διαρκή επαφή για την κατάσταση στην Συρία με στόχο να αποκατασταθεί πλήρως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν. Επικοινώνησαν και σήμερα , ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την Μόσχα και φυσικά το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί. Η τουρκική πλευρά μας λέει ότι θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι τελικός στόχος είναι να διασφαλισθεί η κυριαρχία και ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε ο Νεμπένζια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια , αλλά θεωρούμε ότι η επιχείρηση την οποία πραγματοποιούν θα πρέπει ν α είναι ανάλογη των στόχων που έχουν διακηρύξει».

Τα βάζει πάλι με τους Κούρδους ο Τραμπ

Προβληματισμό προκαλούν τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στη Συρία. Την ώρα που οι Πομπέο και Πενς αναμένεται να συναντηθούν με τον Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή δηλώνει πως «Οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι».

«Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος κατηγορείται στις ΗΠΑ όπως και από τους ξένους συμμάχους του ότι «εγκατέλειψε» τους Κούρδους. «Εξάλλου, (οι Κούρδοι) δεν είναι άγγελοι», πρόσθεσε την ώρα που ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι «καλό» η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024