Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Φρόυντ πάει σινεμά

Ο Φρόυντ πάει σινεμά

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία συνεχίζει την κινηματογραφική προσπάθειά της στον Κινηματογράφο Τριανόν

Για έκτη συνεχή  χρονιά η  Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει  σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ» με πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ταινίες του κλασικού και σύγχρονου κινηματογράφου. «Επιχειρούμε να αναδείξουμε, μέσα από την ψυχαναλυτική ματιά, τη σύνδεση πλευρών της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, συμμετέχοντας στο διάλογο ψυχαναλυτών με ανθρώπους της τέχνης και των επιστημών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία.

Ο εφετινός κύκλος, θα περιέχει ταινίες που στρέφονται γύρω από το εύθραυστο των ανθρώπινων σχέσεων και την αναζήτηση επικοινωνίας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει  την Κυριακή που μας έρχεται με την ταινία «Η Έκλειψη» (L’ Eclisse) του  Μικελάντζελο Αντονιόνι και με τους Μόνικα Βίτι, Αλέν Ντελόν, Φρανσίσκο Ραμπάλ στους κεντρικούς ρόλους.

Η «Έκλειψη» μαζί με την «Περιπέτεια» και τη «Νύχτα», συνθέτει την λεγόμενη «Τριλογία της αποξένωσης» του ιταλού σκηνοθέτη. Ακρογωνιαίος λίθος του μοντερνισμού στον κινηματογράφο, καταργεί την ακολουθία της αιτιώδους συνάφειας (σχέση αιτίου-αποτελέσματος) και τη χωροχρονική συνέχεια της κλασικής αφήγησης, θέτοντας το θεατή  σε κριτική θέση προς τα δρώμενα.

«Όταν όλα έχουν ειπωθεί, όταν η κεντρική σκηνή μοιάζει να έχει τελειώσει, υπάρχει εκείνο που έρχεται μετά», γράφει ο Αντονιόνι για την «Έκλειψη», στην οποία μετά από μια νύχτα αγρύπνιας, η 25άχρονη Βιτόρια διακόπτει την πνιγηρή και συναισθηματικά άνυδρη σχέση της με τον διανοούμενο και κατά πολύ μεγαλύτερό της Ρικάρντο (Ραμπάλ).

Στρέφεται στη μητέρα της, που όμως δεν είναι διαθέσιμη για εκείνη, καθότι παίζει με πάθος στο Χρηματιστήριο. Σε αυτόν τον «ναό των διαπραγματεύσεων και της φθοράς των αξιών», της οχλοβοής, των ραγδαίων μεταβολών και των απατηλών ονείρων, θα γνωρίσει τον γοητευτικό χρηματιστή της μητέρας της, Πιέρο (Ντελόν).

«Στις απαρχές κάθε ταινίας υπάρχει πάντα ένα συγκεκριμένο εξωτερικό γεγονός», γράφει ο σκηνοθέτης. Για εκείνον ήταν η έκλειψη ηλίου που κινηματογράφησε λίγο πριν ξεκινήσει την ταινία. Όταν ξαφνικά όλα πάγωσαν, η σιωπή, το φως και το σκοτάδι, η πλήρης ακινησία θα τον οδηγήσουν να σκεφτεί ότι «και τα συναισθήματα μπορούν ίσως να σταματήσουν».

Για την ταινία θα συζητήσουν οι Μαρία Παραδείση, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ιστορικός κινηματογράφου και Γιάννης Βαρτζόπουλος, ψυχαναλυτής. Τον συντονισμό θα έχει η Λίζα Νικολοπούλου.

Γενική είσοδος : 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή, Ε. Νικολοπούλου, Α. Μοσκώφ, Δ. Εμπέογλου, Π. Ζέη, Μ. Παραδείση

Links

Επίσημη ιστοσελίδα http://psychoanalysis.gr/

την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 17.00

στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Sports in

Χαμός στη Euroleague: Κορυφαίος διαιτητής «πιάστηκε» να κλέβει κολόνια στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου!

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, να «συλλαμβάνεται» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει κολόνια από κατάστημα στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024