Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισότητα των φύλων: Στην τελευταία θέση της λίστας η Ελλάδα

Ισότητα των φύλων: Στην τελευταία θέση της λίστας η Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δημοσιεύει τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019 και τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την Ελλάδα.

Στην τελευταία θέση, μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε., βρίσκεται η Ελλάδα στον δείκτη που μετρά την ισότητα των φύλων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality), η χώρα μας είναι ουραγός, με 51,2 βαθμούς, ενώ στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Ουγγαρία (51,9).

Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν Σουηδία (83,6) και η Δανία (77,5). Παράλληλα, η Ιταλία και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο συγκριτικά με τα πρώτα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί, το 2005.

Όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας, συνολικά η Ε.Ε. έχει σημειώσει πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 1,2 πόντους σε σχέση με το 2015 και 5,4 πόντους από το 2005.

Η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν το μεγαλύτερο έδαφος να καλύψουν, με τα δύο κράτη να βαθμολογούνται με λιγότερο από 52. Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε στην Πορτογαλία, με αύξηση 3,9 βαθμών, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 3,1 βαθμούς.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βιέρα Γιουρόβα, δήλωσε:

«Προχωρούμε με μικρά βήματα. Ωστόσο, είμαι περήφανη για ό,τι έχουμε καταφέρει, ιδίως με τους νέους κανόνες για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι είναι η αλλαγή που πρέπει να επιταχυνθεί στην αγορά εργασίας. Η οδηγία μας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η οποία εγκρίθηκε φέτος, μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις γυναίκες και τους άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πού απαιτείται πρόοδος

Ο δείκτης μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει τους τομείς στους οποίους απαιτείται πρόοδος.

Επικεντρώνεται σε έξι θέματα: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και δύο επιπλέον θέματα που είναι η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες.

Επιπλέον, η φετινή έκδοση δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και στον αντίκτυπό της στην ισότητα των φύλων.

Μπορείτε εδώ να δείτε την έρευνα.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024