Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία «μπαίνει» στο κουρδικό προπύργιο της Μάνμπιτζ

Η Τουρκία «μπαίνει» στο κουρδικό προπύργιο της Μάνμπιτζ

Η Τουρκία ξεκινάει τις επιχειρήσεις της για την κατάληψη της υπό κουρδικής κατοχής πόλης Μάνμπιτζ.

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ, η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στο κουρδικό προπύργιο της Μάνμπιτζ.

Την επιχείρηση έχουν αναλάβει στρατεύματα Σύριων αντάρτων που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας και συνοδεύονται από τουρκικά τανκς.

Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται ήδη στην περιοχή, ενώ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συγκρούσεις, σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία ετοιμάζει και αεροπορική επιδρομή στην Μάνμπιτζ.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει ακόμα περισσότερο τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη, καθώς στην πόλη αυτή – όπως και σε όλο το μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων – έχουν αναπτυχθεί από την Κυριακή συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ αναπτύχθηκαν στην περιοχή, έπειτα από τη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι Κούρδοι με τη Δαμασκό, προκειμένου να περιοριστεί η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Γιατί ο Ερντογάν θέλει τη Μάνμπιτζ

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε σήμερα πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μανμπίτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας για το άλλο κουρδικό προπύργιο, το Κομπάνι, ο Ερντογάν σημείωσε ότι δεν περιμένει να ανακύψουν προβλήματα στην πόλη αυτή. Πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση».

«Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Tουλάχιστον 160.000 εκτοπισμένοι

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων, γνωστοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει, στο δελτίο Τύπου, τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος «απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο Γκουτέρες διατυπώνει φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, ζητάει την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024