Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ : Συνεχίζει τους γρίφους μέσω Twitter ενώ η Συρία φλέγεται

Τραμπ : Συνεχίζει τους γρίφους μέσω Twitter ενώ η Συρία φλέγεται

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπαινίχθηκε ότι οι Κούρδοι αφήνουν επίτηδες τζιχαντιστές ελεύθερους για να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο στη Συρία. Παράλληλα, επαναφέρει για άλλη μία φορά - σε γενικό και αόριστο τόνο - το ενδεχόμενο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία να κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τη συμφωνία των Κούρδων με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει το παραλήρημά του.

Προσπαθώντας για άλλη μία φορά να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και να δείξει ότι αυτός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, ο Τραμπ προχώρησε σε απίστευτα υπονοούμενα για τους πάλαι πότε συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους.

«Μπαλάκι» έχει γίνει και το ζήτημα των ενδεχόμενων κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ συνεχώς προειδοποιούν ότι θα καταρτίσουν κυρώσεις, δεν τολμούν ωστόσο να τις εφαρμόσουν.

Το tweet – γρίφος του Τραμπ για τους Τούρκους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους «ορισμένους» κρατουμένους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο στη βορειοανατολική Συρία, απ’ όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποσυρθεί.

«Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους [τζιχαντιστές] για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Συμπλήρωσε ότι αυτούς τους τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου προέρχονται».

«Όμως, πρέπει να ενεργήσουν σύντομα» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια» σημείωσε.

«Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσουν!».

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτούς τους κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν ήθελε (να αναλάβει) το κόστος. «Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν», έλεγαν».

Νέα αναφορά Τραμπ σε επικείμενες «σημαντικές κυρώσεις» εις βάρος της Τουρκίας

Στο ίδιο tweet, ο Τραμπ προειδοποιεί ότι «έρχονται σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς λίγο μετά στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει το θέμα.

«Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια περίπλοκη κατάσταση», καθώς η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Οικονομικών να καταρτίσει νέες κυρώσεις στην Τουρκία. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Μνούτσιν, επί του παρόντος οι κυρώσεις αυτές δεν ενεργοποιούνται.

Οι δυνάμεις του Άσαντ παρατάσσονται απέναντι στην Τουρκία – Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη

Ο Τραμπ έκανε ξεκάθαρη εξαρχής τη στάση του απέναντι στους Κούρδους. Αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, οι ΗΠΑ κατέστησαν δυνατή τη στρατιωτική επέλαση του Ερντογάν. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «οι Κούρδοι είναι μόνοι τους».

Ωστόσο, οι πρώην σύμμαχοι των ΗΠΑ φαίνεται ότι εφάρμοσαν την τακτική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» και να προχώρησαν σε συμφωνία με τον εχθρό της Ουάσινγκτον, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της κυβέρνησης στη Δαμασκό: η Ρωσία και το Ιράν.

Μετά τη συμφωνία για συμμαχία μεταξύ των Κούρδων και του Μπασάρ αλ Άσαντ, φαίνεται πως τα δεδομένα αλλάζουν και η γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή είναι προ των πυλών.

Ήδη τα συριακά στρατεύματα έχουν φτάσει στη βορειοανατολική Συρία και βρίσκονται σε κομβικά σημεία.

Οι δυνάμεις του Άσαντ εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες των Κούρδων με τα τουρκικά στρατεύματα και τους Σύρους αντάρτες που τα υποστηρίζουν. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Στο μεταξύ, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, παρά τη διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία συνεχίζει την προέλασή της επί συριακού εδάφους.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτήν την ώρα, μάλιστα, η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» έχει μεταφερθεί στην πόλη Μάνμπιτζ, μία από τις σημαντικότερες πόλεις που βρίσκονται στην κατοχή των Κούρδων. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι σκοπεύει να «απελευθερώσει» την πόλη αυτή και να εγκαταστήσει εκεί Άραβες, τους «πραγματικούς ιδιοκτήτες της περιοχής», όπως είπε.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται επίθεση στην υπό κουρδική κατοχή πόλη Μάνμπιτζ και ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει εκεί Άραβες.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024