Τον τερματισμό κάθε χρηματικής βοήθειας προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιταλία ζήτησε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και πρώην υπουργός Εσωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε πως «δεν φθάνουν οι εκκλήσεις» και πως «θα πρέπει να διαγραφεί όποια υπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Ζήτησε δε«να σταματήσουν οι ευρωπαϊκές και ιταλικές χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του προσφυγικού, ενός ζητήματος που η στάση του -εναντίον της υποδοχής και υπέρ του κλεισίματος των λιμανιών και των συνόρων της Ιταλίας- είχε έως πρότινος προκαλέσει μεγάλη πολεμική εντός της ΕΕ, ο Σαλβίνι σημείωσε: «Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό της Τουρκίας με τους μετανάστες, η Ευρώπη θα πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της».

«Η γενοκτονία των Αρμενίων μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με τους Κούρδους»

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πριν από έναν αιώνα είχαμε τη σφαγή, τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό κάλλιστα μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει σήμερα, βάζοντας στη θέση των Αρμενίων τους Κούρδους».

Στη συνέχεια, ο ηγέτης της Λέγκας διεμήνυσε: «Εάν αυτή η κυβέρνηση φέρει ένα έγγραφο επαρκές, που θα σταματά τη χρηματοδότηση και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, εγώ θα το ψηφίσω. Πρέπει να σταματήσουμε τις ιταλικές κι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία».

Γράψτε το σχόλιό σας