Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Ο Τραμπ ανακοίνωσε αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία

ΗΠΑ : Ο Τραμπ ανακοίνωσε αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία

Ο Τραμπ έκανε την απειλή του πραγματικότητα και επέβαλε σοβαρές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία.

Την απειλή του ότι είναι ικανός να καταστρέψει την τουρκική οικονομία πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εξέδωσε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται εις βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, αλλά και ενάντια σε πρόσωπα που συμβάλουν «στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία».

Η εντολή Τραμπ εγκρίνει ένα ευρύ φάσμα συνεπειών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, του αποκλεισμού ιδιοκτησίας και της απαγόρευσης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για το τελευταίο, βέβαια, δημιουργούνται ερωτήματα καθώς ο Τραμπ έχει καλέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον συναντήσει στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά στις οικονομικούς δασμούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανήγγειλε αύξηση έως και 50% στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον τερματίζει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ανέρχεται στα 100 δισ. δολάρια.

Οι δασμοί επιστρέφουν στο επίπεδο πριν από την μείωσή τους τον Μάιο, διευκρίνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Τραμπ δεσμεύτηκε εκ νέου να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία, αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι κυρώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Παραμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα στις ΗΠΑ

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναφέρεται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία ότι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και ότι αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή με την επιχείρησή της στη Συρία.

«Η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποτελεί το έναυσμα για μία ανθρωπιστική κρίση και θέτει τις βάσεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ.

Το tweet για τους Κούρδους και τον… Ναπολέοντα

Ο Τραμπ φαίνεται πάντως πρόθυμος να περιοριστεί μόνο στις παραπάνω κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στη διαμάχη στη βορειοανατολική Συρία.

Σε μία σειρά από τα γνωστά παραληρηματικά του tweets, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος συσχετίζει πολλά διαφορετικά ζητήματα – αλλά πάντα με τις ΗΠΑ να βγαίνουν από πάνω.

Παράλληλα, για άλλη μία φορά, «κρεμάει» τους συμμάχους του τους Κούρδους και δηλώνει μάλιστα ότι δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα εμπλακεί στον πόλεμο.

Ξεκινά ο Τραμπ: «Αφού νίκησα το 100% του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, μετακίνησα μεγάλο μέρος των στρατευμάτων μας εκτός Συρίας. Ας προστατέψουν η Συρία και ο Άσαντ τους Κούρδους και να πολεμήσουν την Τουρκία στα δικά τους εδάφη. Είπα στους στρατηγούς μου, γιατί πρέπει να πολεμάμε για τη Συρία και τον Άσαντ για να προστατέψουμε τη γη των εχθρών μας;»

Και καταλήγει: «Δεν έχω θέμα με όποιον θέλει να προστατέψει τη Συρία, είτε είναι η Ρωσία, είτε η Κίνα, είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω να τα πάνε όλοι καλά, εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι προτιμά να επικεντρωθεί στα σύνορα των ΗΠΑ, επαναφέροντας για άλλη μία φορά ένα από τα αγαπημένα του ζητήματα: το χτίσιμο του διάσημου πλέον τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, άφησε για άλλη μία φορά αιχμές προς την ΕΕ και στο γεγονός ότι δεν δέχτηκαν το «τρομερό βάρος» της επιστροφής των τζιχαντιστών που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024