Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία : Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης ο Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε και η σύζυγός του

Αυστρία : Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης ο Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε και η σύζυγός του

Έρευνα για απιστία διενεργεί σε βάρος του πρώην αντικαγκελαρίου και επικεφαλής του εθνικιστών Ελευθέρων Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε και της συζύγου του διενεργεί η εισαγγελία της Αυστρίας

Η Εισαγγελία της Βιέννης επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες ότι διενεργεί έρευνα σε βάρος της Φιλίπα Στράχε, της συζύγου του πρώην αντικαγκελαρίου της Αυστρία Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε για απιστία. Ο πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων παραιτήθηκε από τη σκιά του σκανδάλου της «Υπόθεσης Ίμπιζα».

Επίσης  η Εισαγγελία διενεργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου έρευνα για απιστία και σε βάρος του ίδιου του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, πέραν της «Υπόθεσης Ίμπιζα». Ο Στράχε και η σύζυγός του, φέρονται να δαπανούσαν υψηλά χρηματικά ποσά από λογαριασμό του κόμματος για προσωπικά τους έξοδα.

Στη «δίνη» των αποκαλύψεων ο Στράχε

Σύμφωνα με αποκαλύψεις, που οδήγησαν στη νέα έρευνα σε βάρος του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φέρεται ως αρχηγός των Ελευθέρων και κατόπιν ως αντικαγκελάριος (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019), να έκανε χρήση τεράστιων ποσών χρημάτων (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου ύψους 2.599 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως, κ.α.) του κόμματος μέσω δύο ειδικών λογαριασμών του.

Τα χρηματικά αυτά ποσά χρησιμοποιούσε για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων, δικών του και της συζύγου του, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αμείβεται με το ποσό των 9.500 ευρώ μηνιαίως ως εντεταλμένη του Κόμματος των Ελευθέρων για την «προστασία των ζώων».

Από την οργάνωση του κόμματος στη Βιέννη διευκρινιζόταν την περασμένη εβδομάδα ότι η αμοιβή της Φιλίπα Στράχε αφορά την απασχόλησή της ως αρμόδιας για τα κομματικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διορία στη Φελίπα Στράχε για να παραδώσει την έδρα της

Η ηγεσία των Ελευθέρων ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως σε περίπτωση που η Φελίπα Στράχε δεν παραιτηθεί από την βουλευτική έδρα που απέσπασε κατά τις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, η ίδια δεν θα γίνει δεκτή ως μέλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και θα εμφανίζεται ως ανεξάρτητη βουλευτής.

Η σύζυγος του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού των Ελευθέρων αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Αρχής Εκλογών, την απόφαση της, δηλαδή εάν θα αποδεχθεί την έδρα της ή θα παραιτηθεί από αυτήν. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν διεξαχθεί θυελλώδεις συζητήσεις σχετικά με εικασίες και σενάρια για το μέλλον της ίδιας και του συζύγου της.

Και αυτό ενόψει και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στο δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, το αργότερο το φθινόπωρο του 2020, στις οποίες ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε — έχοντας διεκδικήσει (χωρίς επιτυχία το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη ήδη στις εκλογές του 2005, του 2010 και του 2015 – θα μπορούσε να είναι επικεφαλής ενός νέου, υπό ίδρυση, δικού του κόμματος, που θα ήταν κύριος αντίπαλος των Ελευθέρων, προκαλώντας πιθανότατα μία διάσπαση τους.

Με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα σε βάρος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ήδη από τις 20 Μαίου, τρεις ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση του βίντεο της «Υπόθεσης Ίμπιζα», με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.

Εκτός πολιτικής ο Στράχε

Η δημοσιοποίηση του βίντεο είχε προκαλέσει την παραίτηση του Στράχε από όλα τα αξιώματα του και κατόπιν τη διάλυση της συγκυβέρνησης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η οποία κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Εξαιτίας του βίντεο που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και το οποίο είχε προκαλέσει διεθνή σάλο, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχην είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαίου την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων. Την 1 Οκτωβρίου ανακοίνωσε και την απόσυρσή του από την πολιτική.

Στο βίντεο της «Υπόθεσης Ίμπιζα», ο Στράχε εμφανίζεται να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων, οικονομικά και επικοινωνιακά με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung.

Γεγονός είναι πως λόγω απειλούμενης διάσπασης του κόμματος η ηγεσία των Ελευθέρων κατέβαλε προσπάθειες για την διατήρηση της ενότητας του κόμματος υπεραμυνόμενη του Στράχε, και αυτό ακόμη και λίγα μόνον εικοσιτετράωρα πριν από την πρόσφατη προσφυγή στις κάλπες, κατά την οποία οι Ελεύθεροι είχαν τεράστιες απώλειες μειώνοντας το ποσοστό τους κατά δέκα μονάδες, στο 16% από το 26% στις προηγούμενες εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024