Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ : Ποιοι δεν ήταν «έτοιμοι να κυβερνήσουν» το 2015;

ΣΥΡΙΖΑ : Ποιοι δεν ήταν «έτοιμοι να κυβερνήσουν» το 2015;

Μέχρι σήμερα τρία νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι το κόμμα τους δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει...

Ήδη από τις αρχές του 2014, αν όχι νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ευθαρσώς ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε συχνά κατά της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- μαζί τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές επέβαλε μια αποτυχημένη, ανώφελη και τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. «Θα παίζουμε λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε μία τοποθέτηση που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και κάθε άλλο παρά συγκρατημένη τη χαρακτηρίζει κανείς.

Φαίνεται ωστόσο, ότι κάποια «βαριά» νυν και πρώην στελέχη της Κουμουνδούρου δεν συμμερίζονται τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα και θεωρούν ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Πρόκειται για τους Νίκο Βούτση, Παναγιώτη Λαφαζάνη και εσχάτως τον Στέλιο Κούλογλου. Το αν δεν τις συμμερίζονταν ούτε τότε αυτό είναι κάπως δύσκολο να εκτιμηθεί.

Το «ανθρώπινο δυναμικό» του Νίκου Βούτση

«Ήμασταν μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης βιβλίου. «Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης. Είμαι ευθύς, λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά σε κανένα υπουργείο σε κανένα μαζικό χώρο» .

Ωστόσο, «τα μάζεψε» ή μάλλον «τα στρογγύλεψε», ένα 24ωρο αργότερα, σημειώνοντας ότι η επίμαχη δήλωσή του αφορούσε το γεγονός «ότι ενώ προγραμματικά και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό σοβαρό ενδεχόμενο από το 2012 κιόλας, ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ήταν σαφές και εύλογο εφόσον η Αριστερά δεν είχε διαδραματίσει ποτέ τέτοιο ρόλο να υπάρχει μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση όπως διευκρίνισα μάλιστα, με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά Υπουργείο και Οργανισμό».

Η «προγραμματάρα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Μετά από τον Νίκο Βούτση, τη «σκυτάλη» των «απροετοίμαστων» πήρε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς ανέτοιμος και απροετοίμαστος για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Βούτση. Ανέφερε μάλιστα ότι τον έπαιρνε τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας και του έλεγε ότι «θα μας κάψεις».

«Το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη λογική εδώ και τώρα κυβέρνηση και έβαζε σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, μοίρα το πώς θα κυβερνήσει. Είχαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βάδιζε προς τη διακυβέρνηση και δεν είχε πρόγραμμα με αρχή και μέση, τέλος για το τι θα κάνει στη διακυβέρνηση», δήλωσε πρόσφατε ο κ. Λαφαζάνης.

Εξ’ όσων φαίνεται πάντως μέχρι στιγμής ο κ. Λαφαζάνης εξέφραζε τις ανησυχίες του ότι το κόμμα του δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει περισσότερο εσωτερικά. Γιατί ενώ σήμερα δηλώνει ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, τότε δήλωνε ότι όχι απλώς είχε πρόγραμμα, αλλά ότι είχε «προγραμματάρα»:

Κούλογλου : «Οι νέοι δεν έχουν εμπειρία»

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Στέλιου Κούλογλου στο One Channel. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το τέταρτο στέλεχος του κόμματος που ακολουθεί το δόγμα «δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε» δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά ξεπήδησε τότε λόγω της χρεωκοπίας της χώρας και της πολιτικής κρίσης. Όλοι οι νέοι κάνουν λάθη. Στη δημόσια διοίκηση κυριαρχούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επαρκείς προσβάσεις ούτε εμπειρία».

Σημείωσε δε ότι το 2014 «δεν έπρεπε να υπάρχει εκβιασμός των πολιτικών εξελίξεων και προεδρικές εκλογές. Έπρεπε ο Σαμαράς να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Δηλαδή να πάρει αυτός όλα τα μέτρα. Ή θα έπεφτε ή αν δεν έπεφτε, θα έχανε τις εκλογές στο τέλος του 2015. Ο Σαμαράς είχε πει ότι θα προκήρυσσε εκλογές νωρίτερα. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προετοιμαστεί καλύτερα, θα είχε αξιοποιήσει το χρόνο και δεν θα είχε χρειαστεί να κάνει συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, που αποδείχθηκε πολιτικά δαπανηρό» υποστήριξε ο Στέλιος Κούλογλου.

Το δόγμα «δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε» που αρχίζουν να υιοθετούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου πολύς λόγος γίνεται για την αυτοκριτική της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν ήρθε ποτέ. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι δηλώσεις περί έλλειψης ετοιμότητας να καλύπτουν το συγκεκριμένο «κενό», μετά και τα εκλογικά αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου και την τριπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.  Σε κάθε περίπτωση,  η ετυμηγορία της κάλπης έχει βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπεύθυνη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και φυσικά οι ψηφοφόροι τους περιμένουν να είναι τουλάχιστον προετοιμασμένοι.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024