Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί από την εισβολή στη Συρία - Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ

Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί από την εισβολή στη Συρία – Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ

Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία. Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ειδικά μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Κομπάνι όπου βρισκόντουσαν σε κοντινή απόσταση αμερικανικές δυνάμεις επιδεινώνονται

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας στη Συρία οι οποίες αφήνουν πίσω εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την ώρα που η Τουρκία αψηφά τις προειδοποιήσεις ξένων ηγετών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η τουρκική εισβολή στα βορειοανατολικά της Συρίας αλλά και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, φαίνεται πως πλέον αγνοεί επιδεικτικά και τον αμερικανικό παράγοντα.

Το τελευταίο περιστατικό με τα πυρά που δέχθηκαν αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη Κομπάνι στη Συρία «πάγωσε» περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

Μπορεί τα πυρά να μην  προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ όπως  διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ωστόσο όπως έγινε γνωστό οι δυνάμεις των ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανταποδώσουν.

Η έκρηξη σημειώθηκε  «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος… των σημείων που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις» επισήμανε.

«Όλοι είναι πλήρως ενήμεροι ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ – Τουρκίας

Οι Αμερικανοί πλέον  δηλώνουν ανοιχτά  ότι η Τουρκία προκαλεί “μεγάλη ζημιά” στους δεσμούς που έχουν χτιστεί τα τελευταία με τις ΗΠΑ  και πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Άμεση ήταν η απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς αναφέρει πως «η Τουρκία αγωνίζεται εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική της ασφάλεια και αυτός ο αγώνας θα επιδιωχθεί με αποφασιστικότητα».

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ προχωρά ένα βήμα παραμένει καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία είναι έτοιμη  να ανταποδώσει όποιο μέτρο ληφθεί σε βάρος της.

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να επελαύνει στη Συρία. Όπως ανακοίνωσε, ο τουρκικός στρατός  415 Κούρδοι μαχητές “αδρανοποιήθηκαν” από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται, καθώς κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών στα βορειοανατολικά της Συρίας, στην σημερινή τέταρτη ημέρα των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν χθες πυρά πυροβολικού από θέσεις των Τούρκων.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ενισχύει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει την Άγκυρα για τον τερματισμό της εισβολής της, κατά των κουρδικών δυνάμεων που δρούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το δράμα των εκτοπισμένων

Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

«Πόλεμος» προπαγάνδας

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν από σήμερα, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους.

“Ο [Συριακός ανταρτικός] Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Προειδοποιήσεις Πούτιν

Εν τω μεταξύ, στο θέμα της Συρίας αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι ότι η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία κι αυτό αφορά όλες τις χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Απτόητος ο Ερντογάν

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σφυροκοπούν κουρδικούς στόχους

Στο μέτωπο των χερσαίων επιχειρήσεων, οι Τούρκοι συνεχίζουν να στοχεύουν κατά κουρδικών στόχων με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους 74 έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των μαχητών υπό τις κουρδικές δυνάμεις κατά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων σκοτώθηκαν στην περιοχή Ταλ Αμπιάντ.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε επίσης ότι από την Τετάρτη που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση έχουν σκοτωθεί και 49 μαχητές από τις ομάδες Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Συρία αυξήθηκε στους 20 ύστερα από το θάνατο δύο ανθρώπων στην πόλη Καμισλί, δήλωσε ο ίδιος. Οι περισσότεροι από τους αμάχους έχουν σκοτωθεί στη μεθοριακή πόλη του Ταλ Αμπιάντ.

Έκκληση Μακρόν

Από την άλλη πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η τουρκική επίθεση στη Συρία πρέπει να τερματιστεί «το ταχύτερο» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Διαβάστε επίσης: Να σταματήσει «το ταχύτερο» η τούρκικη επίθεση στη Συρία λέει ο Μακρόν 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη πριν απ’ όλα να αποτραπεί κάθε αναγέννηση του Νταές (σ.σ. η ονομασία του Ισλαμικού Κράτους στη Γαλλία) στην περιοχή», να «υποστηριχθούν αυτοί που επικράτησαν στο πλευρό μας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών» και να «προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», σημείωσε το Ελιζέ.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024